logo

Актуелности

Признања за војне обвезнике који су добровољно одслужили војни рок

altВојним обвезницима који су добровољно одслужили војни рок у генерацији март и јун уручене су Значке војника на добровољном служењу војног рока и Захвалнице отаџбине.

На територији надлежности Центра Министарства одбране за општину Младеновац, закључно са мартом 2017. године, укупно је 92 војника одслужило војни рок, од тога добровољно служења са оружјем је служило 89 - торо, док је курс за резервне официре завршило троје кандидата. Војници који су одслужили војни рок са оружјем постају војнци у резерви, а они који су завршили курс за резервне официре постају резервни официри.

Како је свечаности речено, Минстарство одбране и Војска Србије уручењем Значки и Захвалница одаје признање војнцима који су се одлучили за добровољно служење војног рока и тиме постали пример осталим младим људима да покажу да су достојни војничког позива у свакој ситуацији и свим околностима. 

У име градске општине Младеновац, окупљене је поздравио Саша Вићентијевић, члан Већа градске општине Младеновац.

alt- Градска општина Младеновац се са задовољством прикључила овој свечаности и верујем да смо данас на почетку успостављања једне лепе традиције у нашем граду. Желимо да одамо призанање сваком појединцу који својим радом или поступцима доприноси добробити нашег града и зато мислим да су војници који су данас са нама у истом рангу као и наши успешни ђаци, студенти или спортисти. 

Својим примером постали сте пионири у враћању једне старе традиције и културе служења својој држави и свом народу и зато заслужујете похвалу и призанње. Завршити војну обуку не значи само бити спреман за одбрану државе пушком већ и спремност да се помогне свом народу у условима елементарних непогода и разних кризних ситуација. Сви ми желимо и радимо да до таквих ситуација никад не дође али историја и блиска прошлост су нам показали да увек треба бити припремљен.

Зато градска општина Младеновац подржава сваки облик организовања грађана, од добровољног ватрогасног друштва па до успостављања цивилне заштите. Хвала вам и честитам вама и вашим породицама - рекао је Вићентијевић који је војнцима уручио признања. 

altМајор Жељко Живановић, представник Управе Регионалног центра МО Београд, своје обраћање војницима започео је питањем "Шта сада кад сте добровољно одслужили војни рок?"

- Ви који сте добровољно одслужили војни рок постајете војни обвезници, а ако се одлучите можете и имате могућност да конкуришете да постанете војници по уговору и да подмладите и ојачате редове Војске Србије. Овим уручењем Значака и Захвалница одаје вам се дужно признање и желимо да ова признања чувате, другима приказујете и будете пример младима да следе вашу одлуку.

Иначе, Значка војнику на добровољном служењу војног рока и Захвалница отаџбине су војна признања која се додељују војницима након одслужења војног рока за допринос заштити и јачању система одбране Републике Србије. Признања се додељују на основу Правилника о признањима и новчаним наградама у Министарству одбране и Војсци Србије. Први пут ова признања су уручена 14.2.2017, поводом обележавања Дана државности.

alt  alt

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.