logo

Актуелности

Обележен Дан победе над фашизмом

altПолагањем венаца на спомен бисте народних хероја Милосава Влајића и Божидарке Дамњановић Кике, данас је у Младеновцу обележен 9. мај, Дан победе у Другом светском рату.

Венце су положили представници градске општине Младеновац, УБНОР-а, борачких организација и политичких странака. У име градске општине Младеновац, венац је положио Владан Глишић, председник градске општине Младеновац.

Други светски рат у Европи окончан је 9. маја 1945. године, када је нацистичка Немачка потписала капитулацију. Првих минута 9. маја безусловну капитулацију Немачке потписао фелдмаршал Вилхелм Кајтел. У име Совјетског Савеза потписник је био маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски ваздухопловни генерал Артур Тедер.

Тиме је формално завршен Други светски рат у Европи, али су остаци немачких трупа и њихових савезника још неколико дана пружали отпор, између осталих и у Југославији, до 15. маја.

altУ рату који је трајао нешто мање од шест година, учествовала је 61 држава и око 110 милиона војника. Прецизан број страдалих није никада установљен. Процене говоре о томе да је било између 50 и чак 80 милиона погинулих, од којих је цивила било између 38 и 55 милиона.

Тачни подаци о жртвама ни на подручју некадашње Југославије нису утврђени. Државна комисија бивше Југославије објавила је својевремено податак да је погинуло укупно 1.706.000 особа, међу којима нешто више од 300.000 бораца.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.