logo

Актуелности

Успех ученичке компаније "Sixth Sense" из Техничке школе

altОсморо средњошколаца из Техничке школе окупљених у ученичкој компанији "Sixth Sense", освојили су специјалну награду за најбољу примену информационо-комуникационих технологија на Националном такмичењу најбољих ученичких компанија одржаном у Новом Саду.

Ђаци су добили награду за развој иновативног система који особама са инвалидитетом, слепим и слабовидим, олакшава самостално кретање у јавном простору и истовремено омогућава члановима породица да их у реалном времену лоцирају где год се налазили. Екипу из Техничке школе су сачињавали Милица Лазаревић, Исидора Илић, Никола Мишић, Михајло Јовановић, Лазар Толић, Лазар Карашићевић, Петар Милановић и Данијел Јовановић. На овом такмичењу награђена је и Милица Лазаревић за лидера ученичке компаније.

Како каже професор програмирања у Техничкој школи, Милан Божић, који је менторски радио са награђеном групом ученика, остварен је велики успех јер су ђаци успели да стечено знање употребе у производу који ће се ускоро наћи у продаји.

alt- Они су направили производ за слепе и слабовиде особе који омогућава да се особе крећу нормално када се налазе изван зоне комфора, значи изван свог дома. До сада су, када изађу у спољашњу средину, ове особе користиле или штап за слепе или пса водича, да би могли да се крећу у простору. Уз овај производ њима је омогућено потпуно слободно да се крећу у простору, без помоћи било кога, при чему путем уређаја њихове породице могу да их лоцирају где год се налазе. Битно је да су ученици у раду производа користили зелену енергију, мали соларни панел, који служи за напајање, уз могућност коришћења и батерије која се активира кад светлост постане слаба. Ово је велики успех јер су успели да знање употребе и примене у производу који ће ускоро постати доступан по прихватљивој цени. Такође, производ је повезан са телфонима, смарт вочовима и другим мултифункционалним уређајима. Ученици су одлучили да уређај развијају и даље уз сугестију слепих и слабовидих из специјалне школе "Вељко Рамадановић" - рекао је Божић.

Директорка Техничке школе, Снежана Благојевић, подсетила је на успехе ђака из Техничке школе на националним такмичењима, у текстилству треће место у шивењу и прво место за ученичку изложбу радова, а на регионалном такмичењу прво и треће место у машинству.

alt- На Националном такмичењу ученичких компанија наша школа је освојила прва места у две категорије. Најпре је Милица Лазаревић освојила прво место за лидера ученичке компаније. Такође, прво место смо добили у категорији информационих технологија за примену ИТ техннологија у производу који су ученици осмислили. Њихов производ је помагало слепим и слабовидима и производ су темељно усавршавали. До националног такмичења, требало је доћи и наши ученици су кроз тешку конкуренцију освојили два прва места.

Дејан Степановић, члан Већа градске општине Младеновац, задужен за образовање, честитао је ђацима и школи на постигнутом успеху.

- Велика ми је част што се данас налазим у Техничкој школи са једним лепим поводом, а то је успех на Регионалном такмичењу одржаном под покровитељсвом Министарства привреде. Желим у име градске општине Младеновац да честитам награђеним ученицима, менторима и директорки школе честитам и пожелим пуно успеха у будућем раду. Сматрам да ученици који су освојили овако велике награде дају подстрек својим вршњацима и имају могућност да упишу високе школе - рекао је Степановић.

.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.