logo

Актуелности

Представљен пројекат "Подршка деци са сметњама у развоју"

altГрадска општина Младеновац и Центар за заштиту људских и мањинских права и вредности "€žОКО" представили су на конференцији за медије пројекат "€žПодршка деци са сметњама у развоју"€œ, у присуству родитеља деце и радно ангажованих на пројекту.

"€žПотребу за реализацојом пројекта ове врсте исказали су родитељи деце приликом доласка на пријем грађана"€œ, рекао је Владан Глишић, председник градске општине Младеновац и истакао да је општина препознала значај овог пројекта, као и проблем родитеља, проузрокован недостатком личних пратилаца.
Глишић је истакао да ће се општина Младеновац потрудити да обезбеди већа средства са циљем обухватања већег броја корисника.

Сузана Васић, члан Већа, навела је да је општина Младеновац до сада реализовала низ пројеката из области социјалне заштите, али да је пројекат "€žПодршка деци са сметњама у развоју" један од најважнијих у 2020. години.
Према њеним речима, пројектом ће бити обухваћено деветоро деце.
"€œНедостатak личних пратилаца у нашој општини препознали смо као проблем, те смо одлучили да покренeмo овај пројекат у намери да деца са сметњама у развоју добију свог пратиоца током васпитно-образовног процеса"€œ, истакла је Васићева и подсетила да су радно ангажоване на пословима лични пратилац завршиле обуку по акредитованом програму Републичког завода за социјалну заштиту.

Јована Вуковић, стручни радник у организацији "žОКО"€œ, истакла је да је Центар "ОКО"€œ лиценцирани пружалац услуге Лични пратилац детета од стране Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

"Сврха ангажовања личног пратиоца је пружање одговарајуће индивидуалне подршке детету са сметњама у развоју ради укључивања у редовно школовање и активности у заједници са циљем успостављања што већег нивоа самосталности. Дакле, овом услугом су обухваћена деца која су укључена у васпитно-образовни процес, предшколску установу или школу.
У складу са прописима, лични пратилац пружа подршку детету у кретању, одржавању личне хигијене, храњењу, облачењу, комуникацији са другом децом и укључивању у културне или спортске активности у заједници", рекла је Вуковићева и истакла сарадњу са Центром за социјални рад, одељењем у Младеновцу, који је одредио приорите на основу мишљења Интерресорне комисије и прикупио сагласности родитеља за укључивање деце у пројекат.

Валентина Ђурђевић, мајка детета којем се пружа подршка током пројекта, захвалила се што је њено дете добило личног пратиоца. Валентина је мајка три детета, од којих је двоје са сметњама у развоју, једно школског а друго предшколског узраста. Ова услуга јој много значи јер, како каже, није могла у исто време да буде на два различита места.
Пројекат траје до краја јуна. Услуга се пружа бесплатно.

altalt

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.