• Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
Почетна Вести Актуелности
Обележен Дан општине Младеновац Штампа
03. август 2020.

alt

Дан када је 1893. године указом Краља Александра Обреновића Младеновац проглашен за варошицу, ове године обележен је у измењеним околностима, наметнутим тренутном епидемиолошком ситуацијом у Републици Србији, када је апсолутни приоритет заштита здравља становништва и даљи рад на привредној и друштверној стабилизацији друштва.

Обраћајући се грађанима Младеновца, добитницима овогодишњих плакета, присутним сарадницима и представницима медија, председник Градске општине Младеновац, Владан Глишић је рекао:

"€œДан општине Младеновац, 2. август ове године дочекујемо у потпуно другачијим околностима и зато вам хвала што сте се одазвали нашем позиву да заједно обележимо један од најзначајнијих датума из историје нашег града. Због епидемиолошке ситуације у земљи приморани смо да Дан општине обележимо на други начин, али нас то неће спречити да се и данас с поносом и захвалношћу присетимо свих наших суграђана који су своје знање и свој рад уткали у историју овога града.
Колико год да желимо успешан, модеран и леп Младеновац, не можемо до њега сами. Потребна нам је енергија, снага, воља и јасна визија таквог Младеновца у свим његовим грађанима, који су већ одлучили да крену на тај пут препун изазова. Следећи политику председника Александра Вучића, успели смо да покренемо Младеновац и припремимо га за дане који долазе.
Младеновац је одувек имао одлучне и храбре грађане који су непогрешиво знали да изаберу најбољи пут за себе и своју децу. Данас са сигурношћу могу да кажем да су грађани општине Младеновац изабрали прави пут. О томе сведоче бројни инфраструктурни пројекти, побољшани услови живота, бројни успеси наше деце којима смо омогућили боље услове школовања.
Асфалтирали смо и уредили више од 300 километара путева,
изградили километре нове водоводне и канализационе мреже и почели изградњу постројења за прераду отпадних вода у Међулужју.

Изградили смо више од 200 км гасоводне мреже у младеновачким селима. Градимо 30 км далековода на потезу Младеновац - Сопот. Обновили смо и изградили седам објеката месних заједница.
Реконструисали смо школске објекте, обновили фискултурне сале и отворили нови вртић у Великој Крсни. Изградили смо и реновирали девет спортских терена и дечијих игралишта. Подигли смо споменик Деспоту Стефану Лазаревићу који полако постаје један од симбола Младеновца.
Младеновац је увек био на раскрсници путева. А ускоро ће кроз наш град проћи и нови ауто-пут "Вожд Карађорђе".
Поносан сам што, упркос свему, живот у Младеновцу није стао. Настављамо да радимо и градимо. На крају, резултати и добра дела се памте и остају.
Данас је прилика да се и лично захвалим свим знаним и незнаним суграђанима који су допринели напретку нашег Младеновца. Захваљујем и свим хуманим суграђанима који су на било који начин дали допринос у борби против пандемије вируса Корона. Верујем да ћемо и у овим тешким временима сви заједно имати довољно снаге, храбрости и енергије да превазиђемо ову пошаст глобалних размера.
Вредни сваког поштовања и помена су и људи који су у материјалном и духовном смислу подизали Младеновац од његовог оснивања. Надахнути данас том традицијом и поносом што припадамо свом граду, његовој вековној култури, славним антиокупаторским и антифашистичким тековинама, мултиетничком складу, славимо Дан општине у једном лепшем, модернијем и напреднијем Младеновцу.
Младеновац је град довољно мали и ушушкан да у њему живот буде пријатан и довољно велики да отвори читав низ могућности. Последњих година, Младеновац је добио нови подстицај у свом развоју, доживео нову урбану, креативну и иновативну обнову, нове шансе за већу друштвену повезаност.
Храброст је учинити нешто пре других, имати визију и претворити је у дело. Будимо и даље јединствени и једногласни за однос поштовања и заједништва, за праве циљеве и праве вредности, импулс који ће нови авангардни Младеновац водити у правцу међународног европског контекста.
Добитници признања примери су који сведоче како се воли свој град. Они су ти који заслужују истинско поштовање и захвалност свакога од нас. Здравствени радници, полицијски службеници, као и сви волонтери током ванредног стања били су на првој линији фронта и показали велику одговорност и пожртвованост према својим суграђанима, свом граду и земљи. Сви заједно смо показали да само дисциплином, солидарношћу и емпатијом према најугроженијима можемо да превазиђемо све препреке.
Ма колико наша достигнућа у последњих неколико година у материјалном погледу сматрамо значајним, о њима ће коначни суд и најобјективнију оцену дати будућност. Свакодневно пред сваким од нас су планови и програми, оно чему тежимо и шта желимо да постигнемо. У корак са временом које неумитно тече и захтевима модерног доба важно је да ти планови и програми буду део наше воље, наших хтења, наших жеља за променом.
Наш град данас, и све оно што смо остварили, резултат је визије, упорности и истрајности нас самих као и узајамног поверења грађана и указаног нам поверења Града Београда и Републике Србије. Хвала свима који чинећи добро овоме граду, нису посустали у вери да ће се та доброта дељењем умножити.
Драги Младеновчани, срећан вам празник"€, рекао је Глишић.

Масовна солидарност младеновачких установа и јавних предузећа, бројних волонтера, предузетника и привредника, показали су да преузимањем активне улоге у решавању социјалних и друштвених проблема можемо да мењамо свет, да се можемо ослонити једни на друге, кроз разумевање и хуманост који су темељ сваког успешног друштва.

Имајући у виду да су здравствени радници ангажовани на откривању и лечењу оболелих прави јунаци данашњице, прве плакете у овој години за допринос очувању јавног здравља, за стручну помоћ, професионалан и људски однос чији се резултати не могу измерити бројкама, председник Градске општине Младеновац, Владан Глишић, доделио је Дому здравља Младеновац, Специјалној болници за интерне болести Младеновац и Институту за рехабилитацију Селтерс.

У данима пандемије која је обележила савремену историју младеновачког краја, били смо сведоци хумане мисије припадника Полицијске станице Младеновац који су својим сталним присуством на улицама Младеновца и сеоским срединама допринели завидној дисциплини наших грађана у поштовању мера које је донела Влада Републике Србије. Уз захвалност за даноноћни рад на одржавању стабилног стања епидемиолошке ситуације у Младеновцу Глишић је плакету доделио Полицијској станици Младеновац, као и Црвеном крсту Младеновац чији су припадници и волонтери још једном показали да постоји неко на кога увек могу да рачунају и који је, у складу са својим начелима хуманости и солидарности, увек на услузи својим грађанима.

У краћем уметничком програму који ће Младеновчани моћи да погледају путем медија, представила се Вишња Караклајић, солисткиња Националног ансамбла "Коло".

alt altalt