• Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
Почетна Вести Друштво
Уређење споменика војводе Вићентија Петровића Штампа
20. јун 2015.
 

Градска општина Младеновац финасирала је уређење споменика војводе Вићентија Петровића на Јовићком гробљу у Кораћици. Војвода Космајске кнежине и обор-кнез грочанске нахије, Вићентије Петровић један је од покретача Првог српског устанка.   

Извођач радова ЈП "ДИП Младеновац", завршио је партерно уређење спомен обележја војводе Вићентија Петровић на месном гробљу у Кораћици. Пре радова, сам споменик је био у изузетно лошем стању, зарастао у високу траву и практично невидљив за посетиоце. Цео потез око споменика је очишћен, постављена је плоча са именом, а гробно место је ограђено и бетонирано. 

Вићентије Петровић (1760-1820) - Пореклом из Кораћице, Вићентије Петровић једна је од значајних историјских личности Младеновца. Као угледни трговац, пре 1804. године био је обор-кнез грочанске нахије са влашћу "да може ударати по педесет батина".

Учесник је Орашачког збора и доношења одлуке о покретању Првог српског устанка као и избора Карађорђа Петровића за вожда. Вићентије Петровић учсетвовао је са осталим устаницима у ослобађању Београда, 1806. године. Такође, учесник је бојева и у Другом српском устанку. Рођен је и умро у Кораћици. 

Према причању пароха јереја Горана Лукића, кнез Вићентије Петровић био је јако везан за камену цркву Светих апостола Петра и Павла у Неменикућама. Управо у овој цркви Карађорђе се са кнезовима и делом устаника причестио 1806. године пред напад на Београд. Вићентије Петровић је редовно долазио у ову цркву у којој се и данас чува један сребрни путир који је он поклонио.