logo

Пољопривреда

Пољопривредни кредит - шанса или замка

 

Представници Народне банке Србије одржали су 19. маја у Великој сали градске општине Младеновац, трибину посвећену финансијској едукацији грађана на теме пољопривредних кредита и осигурања пољопривреде.

На трибини је било речи о заштити коју Народна банка пружа корисницима, пре свега да велики број жалби на кредитне уговоре стиже у Народну банку. Већина приговора који стигну нису оправдани јер се испостави да су банке у праву, тада НБС покушава да посредује између косриника и банке како би се дошло до прихватљивог решења. Представници НБС-а нагласили су да корисници морају пажљиво да читају шта потписују и да се пре узимања кредита распитају о условима код свих банака којих има тридесет на нашем тржишту, од чега се десет бави пољопривредним кредитима. Како је истакнуто, долази се до апсурда да људи са више пажње купују гајбицу парадајза на пијаци него што потписују кредит од 10.000 евра уз упозорење да банке нису хуманитарне установе већ профитне институције.

Међу присутнима на трибини било је и оних који нису били одушевљени излагањем представника из Народне банке Србије. Тако је Живорад Недељковић, воћар из Дубоне, питао да ли је НБС на било који начин упозорила или препоручила пословним банкама како да се понашају у овако јадним условима за економију и како дозвољавју банкарску политику у погледу висине камата.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.