• Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
Почетна Вести Пољопривреда
Пољопривредне субвенције 200 милиона динара Штампа
09. април 2019.

altГрад Београд је ове године определио 200 милиона динара субвенција пољопривредним произвођачима са територије града Београда. Пољопривредници ће бити подржани у областима сточарства, пчеларства, воћарства и повртарства и набавке прикључних машина.

Овогодишње подстицаје данас су младеновачким пољопривредницима представили запослени у Секретаријату за привреду, Милинко Величковић, градски секретар, Биљана Шука, начелник сектора, и Драгана Степановић, руководилац сектора као и Гордана Димитријевић Бјеличић, члан Већа ГО Младеновац, задужена за пољпоривреду.

Присутне је поздравио председник градске општине Младеновац, Владан Глишић, који се захвалио Секретаријату на изузетној сарадњи са општином Младеновац и подсетио да су наши пољопривредници прошле године добили преко 45 милиона динара субвенција.

Он је позвао пољопривреднике да и ове године аплицирају за субвенције које додељује град Београд.

altГрадски секретар за привреду, Милинко Величковић, нагласио је да је Секретаријат за привреду је у 2019. години обезбедио 200 милиона динара за подстицајна средства у области пољопривреде. Он је истакао да је у односу на период од 2013. године, буџет за бесповратна подстицајна средства у области пољопривреде увећан је десет пута.

- Трудили смо се да јавне позиве прилагодимо пољопривредницима зато смо обилазили људе и слушали шта им треба и то ставили у четири јавна позива.

За пчеларство је предвиђено 30 милиона, за сточарство 40 милиона, за воћарство и повртарство 50 милиона и за прикључне машине 80 милиона динара.

Јавни позиви су прилагођени обичном човеку, очишћени од свих сувишних бирократских захтева и предвиђају испуњавање само основних услова.

altОд ове године у 80% средстава са којима учествујемо у подстицајима улази и ПДВ, тако да је ваше учешће реално 20 одсто - рекао је Величковић и додао да конкурс траје 21 дан као и да ће предност имати они којима је пољопривреда основна делатност.

Запослени у Секретаријату појаснили су јавне позиве те је тако речено да ће се у области воћарства и повртарства подржати куповина пластеника (један пластеник на површини 5 до 10 ари), противградних мрежа са системом наводњавња и системи за наводњавање.

Што се тиче прикључних машина у обзир долазе све машине које немају сопствени погон и ту је максимални износ по субвенцији 400.000 динара. Максимални износ за опрему за пчеларство је 200.000 динара док ће град Београд у области сточарства делити подстицаје за набавку јуница, оваца и свиња.

Рок за предају документације је 25. априла, а јавни позиви су објављени на сајту града Београда и градске општине Младеновац.