logo

Спорт

Школски спорт приоритет Београда

 

 

Градски секретар за спорт и омладину, Славко Гак и чланови Привремeног органа општине Младеновац сложили су се да ће школски спорт бити на првом месту када се ради о финансирању младеновачког спорта са градског и општинског нивоа.

Током данашње посете Младеновцу, први човек Секретаријата за спорт и омладину града Београда обишао је Спортски центар, фудбалски терен код ОШ "Момчило Живојиновић" и градски стадион на Селтерсу. На састанку са члановима Привременог органа, Славко Гак, градски секретар за спорт и омладину, рекао је да улагање у школски спорт представља базу за успешан развој спорта у свакој средини. Он је позвао младеновачке клубове да се пријаве за наменска средства која дели градски Секретаријат за спорт за закуп термина, куповину опреме и путовања у иностранство. 

На састанку је било речи о конкретним предлозима и програмима које финансира град Београд, а који би се одржавали у Спортском центру. Такође, на градском стадиону на Селтерсу разматране су могућности за обнову атлетске стазе. 

Гак је истакао стратешко опредељење града Београда да финансира школски спорт како би буџетска средства остала у систему државних институција.  У том смеру измењене су градске одлуке да би се омогућило суфинансирање општинског нивоа школских такмичења.

 

– За сваког професора који буде извео децу на општинско школско такмичење обезбедили смо 1.500 динара дневнице. Очекујемо да школски спорт подигнемо на виши ниво јер нема бољих стручњака од самих професора који први могу да препознају које дете је за који спорт само их треба мотивисати. Такође, гледаћемо да у наредном периоду помогнемо као град Београд и да људима из ваших клубова објаснимо како да остваре своја права. Ту очекујемо и вашу помоћ да нам препоручите клубове који окупљају доста деце. Чека нас нови Закон о спорту који ускоро улази у скупштинску расправу и ту ћемо имати јасну категоризацију што ће довести до правилног финансирања. Ми ћемо помоћи клубовима да аплицирају за средства за закупе трмина. Самим тим, тај део новца ће отићи у Спортски центар и помоћи реновирање ове установе – рекао је Гак.

Владан Глишић, председник Привременог органа градске општине Младеновац, подсетио је на затечено стање у финансирању младеновачких спортских клубова, пре свега на одлуку да се за школски спорт издвоји само 28.000 динара за целу годину. Такође, Глишић је рекао да је до сада важио "буразерски" начин финансирања спорта, односно да су се многи клубови финансирали општинским новцем без икакве категоризације.

– Имамо проблем што млађе селекције после тог ранга не настављају такмичење у сениорским клубовима. Велики проблем су нам и спортске сале, како у Спортском центру, тако и по школама. Ту очекујемо вашу помоћ да заједно уђемо у партенрски однос и да сале не буду издаване физичким лицима него да омогућимо директорима школа и самим клубовима да под повољнијим условима користе сале. Циљ нам је да се деца баве спортом али пре свега и да се такмиче, што није случај у приватним школама спорта јер такмичење за њих преставља трошак. Приоритет нам је финансирање школског спорта, па затим млађих селекција да би се створили здрави услови да можемо да улажемо и у клупски спорт – истакао је Глишић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.