logo

Како до европских фондова

Како до европских фондоваЕвропски центар за мир и развој (ECPD) Универзитета за мир Уједињених нација организује у Младеновцу 6. марта међународни специјалистички семинар са темом – Европска унија – институционални састав, заједничке полит...

Како до европских фондоваЕвропски центар за мир и развој (ECPD) Универзитета за мир Уједињених нација организује у Младеновцу 6. марта међународни специјалистички семинар са темом – Европска унија – институционални састав, заједничке политике, систем одлучивања, правни поредак, лобирање и коришћење европских фондова.

Главни предавач је истакнути експерт Европске уније проф. др Борис Цизељ, дугогодишњи амбасадор Словеније у ЕУ, а сада председник Словеначког привредног и научног удружења. Поред тога што у Бриселу заступа словеначке интересе, др Цизељ је и председник Удружења лобиста из нових чланица и кандидата.

Семинар је намењен усавршавању пословних људи чија предузећа послују или то желе на јединственом тржишту Европске уније. Такође предавање и савети са овог семинара могу бити од велике користи и запосленима у јавној и локалној самоуправи и сходно томе желе да знају како могу да утичу на одлуке појединих органа Европоске уније.

ECPD ће учесницима семинара доставити текстове предавања као и преглед главних извора података о програмима и поступцима лобирања.

Котизација износи 150 еура (плативо у динарима), а број учесника је ограничен на 30.

За сва додатна обавештења заинтересовани се могу обратити на адресу ECPD, Теразије 41, Београд – тел. 3246 – 041, 3246 – 042 и факс 3240 – 673, 3234 – 082.Иначе, у једном од ранијих интевјуа проф. др Борис Цизељ, рекао је да ћемо сви једног дана бити дeо Европе, и да је то неминовност која нас чека, али се ту мора обратити пажња на једно друго питање - не може се по свету ићи са испруженом руком

– Врло је тешко и незахвално давати било какве прогнозе када је Балкан у питању. То су веома осетљиве ствари. Ја сам после свих искустава Словеније са уласком у Еворпску унију југоносталгичар, колико год то апсурдно звучало. Тек сада схватам каква смо држава били. Значи, пре петнаест година били смо надомак Еворпске уније, а Словенија тек тамо сада улази. Нећу рећи ништа ново ако нагласим да смо сви распадом старе Југославије непроцењиво изгубили, истиче порф. др Борис Цизељ. Ово је свет глобализације, удруживања, данас солери не успевају, данас је све део целине. Али, на овим просторима народи и владе никада нису имали слуха за светска кретања, чини ми се да смо увек били контра. Све је то у Словенији, која није била захваћена у толикој мери ратом, могло много брже да иде, и то је чињеница. Не требамо бити нешто специјално поносни на себе. Али, постоји један врло важан детаљ - Словенци никада нису могли ни замислити како ће се њихови суседи понашати према њима. Италија је учинила све да успори наше придруживање Европи, и то је лекција на којој морају да уче друге републике некадашње Југославије. Свака већа и снажнија земља у Европи много боље пролази, и то је чињеница. Не знам каква би сиутација била да је уместо Словеније била велика Југославија, њу не би било тако лако напасти – наглашава Цизељ и додаје када је западни Балкан у питању, стари стоје мало другачије.

– Људи су још увек оптерећени предрасудама, митоманијом и прошлошћу, која је у великом делу искарикирана. Чини ми се да је то једно парче Европе у којем још увек велику улогу игра национализам, који ја априори не прихватам као нешто лоше, али он се није показао продуктиван у овим временима.

Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2021.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Информације од јавног значаја: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.