Актуелности

Наплата комуналија се враћа у Младеновац

Објављено у Актуелности.

Наплата комуналија се враћа у МладеновацТрогодишњи експеримент са обједињеном наплатом комуналних услуга преко београдског "Инфостана", данашњим закључком Општинског већа је окончан – Дакле, већ од мартовских рачуна, ЈКП "Младеновац" ће, као и пре 2007 године, наплаћивати утрошену воду, канализацију и изношење смећа, док ће у систему "Инфостана" остати накнада за грађевинско земљиште, еко динар и наплата грејања за део стамбених зграда – Иако је грађанима све једно коме плаћају рачуне, у целој причи је можда најбитнија спремност да се у будућности исправе још неки неуспели "експерименти". Након што је усвојен Предлог Закључка којим се утврђује предлог Решења о измени решења о поверавању послова наплате комуналних производа и услуга ЈКП "Инфостан" Београд , највише разлога за задовољство имаће наше комунално предузеће, иначе један од највећих "губитника", због низа надлежности које су прешле из Младнеовца у Београд после усвајања Статута Града.

Комунално предузеће Младеновац је директно трпело последице обједињене наплате преко система "Инфостана", а како и у којој мери, говори Оливера Максимовић , директорка ЈКП "Младеновац".

– Није остварено оно што је и била суштина поверавања наплате "Инфостан" – у, а то је повећан степен наплате, брже решавање судских спорова и коришћење субвенција. Ни једна од ове три ставке није дала резултате. Наплата је била ниска, судски поступци спорији и скупљи, а субвенције по основу категорије нижих примања нису уопште остварене.За наше предузеће ово ће пре свега значити смањење трошкова.

Ми смо због система обједињене наплате преко "Инфостана" имали годишње око 4.000.000 динара директиних трошкова, трошкова које смо ми плаћали за вршење тих услуга. Такође, имаћемо знатно мањи број предлога за извршење судским поступком јер је и то умногоме оптерећивало наше предузеће. Наиме, на годишњем нивоу плаћали смо између четири и пет милиона динара за судске таксе, а да се путем суда није наплаћивало ни 10% од потраживања. Наравно, ми од сада можемо да примењујемо и друге мере за несавесне платише – рекла је Максимовићева.

Иначе, на данашњој седници Већа, једногласно и без расправе дата је сагласност на програме Јавних предузећа за 2011. годину , као и Предлог Закључка којим се утврђује предлог Програма уређења грађевинског земљишта на територији градске општине Младеновац за 2011. годину.

О предложеним програмима одборници ће имати прилике да се изјасне већ на наредној седници Скупштине ГО Младеновац.