Актуелности

Одржана свечаност на спомен комплексу Црквенац

Објављено у Актуелности.

Код Спомен чесме "Црквенац" одржана је свечаност одавања почасти припадницима шкотског санитетског особља на челу са др Елси Инглис и припадницима савезничких санитетских мисија које су током Првог светског рата стале на страну српске војске и народа.

Програм је приређен у знак захвалности др Елси Инглис и њеним храбрим колегиницама које су чиниле најјачу женску санитетску мисију на српском ратишту. Свечаности су присутвовали представници амбасада Велике Британије, Аустралије и Канаде, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране, Војске Србије, Града Врања, Градске општине Младеновац удружења бораца и грађана.

Oбраћајући се присутнима, председник Градске општине Младенова Владан Глишић се у име грађана Младеновца, који ово спомен-обележје чувају као највећу светињу и вредан споменик културе, најсрдачније захвалио свима који су дошли да укажу поштовање незаборавним делима човекољубља, храбрости и одлучности санитетске мисије шкотских жена и припадника бројних мисија из других земаља које су притекле у помоћ српском војном санитету у трагичним и потресним догађајима Првог светског рата.

„Градска општина Младеновац дубоко цени ваше присуство на Црквенцу, месту на којем су у сурово ратно време, раме уз раме, наши преци и сународници делили тешку судбину српског народа, исто као и данас када изражавамо и потврђујемо дубоко и искрено пријатељство и чврсту веру да од заборавама сачувамо дела доброчинства и солидарности, разумевања и саосећања, као цивилизацијске и дубоко етичке тековине.

Бројни споменици подигнути у знак сећања на доброчинства шкотских жена, знак су да их Србија није заборавила. Од античких времена, до данас, само иза великих јунака и њихових дела остају вечни трагови. Таква је и чесма на Црквенцу, чија вода жубори више од једног века као и песма о др Елси Инглис настала из пера непознатог аутора. Песма, која је њено херојство винула у легенду.

Даном сећања на др Елси Инглис, санитетску мисију шкотских жена и припаднике свих санитетских мисија у Великом рату, Младеновац данас узвраћа за љубав и пажњу коју су подарили српском народу пре више од једног века.

Још једном хвала за сваку топлу реч, за несебичну помоћ и леп глас који су ширили о Србији.

Нама и нашим савременицима, нека велика трагика свих ратова на овим просторима буде сигуран пут да из историје нешти научимо, а пре свега да се та историја никада више не понови."- рекао је Глишић.

У културно-уметничком програму учествовали су солисткиња Дуња Јованчевић и Милан Матејић (флаута), Софија Милићевић и Лана Нинковић, ученице ОШ "Бора Лазић" из Влашке.

 

1Elsi Inglis
2Elsi Inglis
3Elsi Inglis
4Elsi Inglis
5Elsi Inglis