Актуелности

Протест испред општине

Објављено у Актуелности.

Незадовољни решењем о пресељењу "бувљака" на нову локацију, око педесетак продаваца је данас протествовало на платоу испред зграде општине.

Пред окупљене продавце са бувље пијаце данас је изашао само Бранислав Јовановић, председник Градске општине Младеновац, али ни после сат времена разговора није постигнут договор који би задовољио продавце.

Наиме, колико се могло схватити из њихових захтева, у овом тренутку продавци са бувљака не желе да се преселе из центра града на нову локацију - плато изнад комуналног предузећа. Као услов за пресељење продавци желе да им општине изгради халу. Дакле, док се не изгради хала нема пресељења. Продавци су најавили наставак протеста и наставак ноћних дежурстава како би спречили пребацивање тезги на нову локацију.

Проблем око нове локације траје од средине прошле године када је Општина Младеновац ушла у поступак решавања. Тада се изашло у сусурет продавцима са бувљака који су тражили одлагање пресељења док не прођу јесење славе и новогодишњи празници како би продали купљену робу. Тада је као нови термин за коначно и трајно решење локације бувље пијаце одређено пролеће ове године, али ни тада није постигнут договор.

Коначно, крајем јуна ове године Пијачна управа је издала обавештење о почетку пресељења тезги и тада почињу проблеми који су кулминирали данашњим протестом и најавом будућих окупљања.

Наиме, на улици "Вука Караџића" (сада "Ковачева") почетком деведесетих "направљен" је садашњи бувљак у центру града. Ова улица, трасом кроз бувљак, спаја главну улицу, "Краља Петра Првог" и улицу поред пруге - "Моме Стевановића".

Пошто је саслушао захтеве окупљених продаваца, Бранислав Јовановић, је, између осталог, рекао :

– Пажљиво сам вас слушао и поновићу оно што сам више пута рекао. Важећа планска документација не познаје постојање бувљака, не у Младеновцу, него у целој Србији.
Бувљак овакав какав је није легалан. Нигде не може да уђе у планску документацију и да се добије дозвола. Мислим да на овај начин нећете успети да решите ваш проблем. Нико вас не оставља без места за рад. Никада то није био проблем. Слажем се да је најлепше у центру града поред аутобуске и железничке станице. То није спорно, али то не може да опстане. Добили сте другу локацију, ако нећете то је други проблем. Суштина је да нико није уништио бувљак, нађена је једина локација која је слободна и близу града.

Што се тиче услова сведоци сте да сам вас безброј пута питао колико тачно људи треба халу. Никад нисам добио одговор. Покушавам да радим у интересу целе општине, а то сте и ви. Ружно би било да немате нову локацију и зато ниста остали без места за продају.

Ви се сада налазите на траси улице. Овим решењем први пут у историји општине бувљак добија легалну локацију. Први пут сада и ово је једино трајно решење. У овом тренутку ви сте на улици, на јавној површини већ 20 година од када је доле направљен бувљак.

Први пут пијаца је добила локацију која није јавна површина, која није улица или парк. Први пут добијате локацију где ова делатност може да непрекидно да се обавља док год постоји. Знам и разумем да вам се не иде из центра града али ја ту не могу да вам помогнем. Ни у једном урбанистичком плану не може да се предвиди бувљак у центру града, а развој града мора  плански да се одвија – рекао је Јовановић.

Жарко Обрадовић, заменик директора ЈКП "Пијаце Младеновац" рекао је да ни један град нема робну пиjацу у центру града.
- Мислим да је избор нове локација на месту,  уз одређене корекције које ће се у ходу разрешити - рекао је Обрадовић у изјави за ТВ Младеновац.