Актуелности

Усвојен правилник о постављању киоска

Објављено у Актуелности.

После сат времена расправе Општинско веће је на данашњој седници усвојило све три тачке дневног реда, међу којима и Правилник о избору корисника места за постављање киоска у општини Младеновац.

Са детаљима Правилника о издавању у закуп локација, који је прописан од стране Скупштине града, већнике је упознао Златко Рогић, начелник Одељења за комуналне, грађевинске и послове заштите животне средине. Он је објаснио како се дошло до почетне цене по квадрату.

Предложеним Правилником почетне цене закупа кварадрата се крећу од 16.428 динара за 4 зону, 12.355 за 5, 8.648 за 6, за 7 зону није предвиђено и 1.297 динара за 8 зону.

– Код цене по квадрату, као почетну, смо од ДИП-а узели цену за уређење земљишта по квадрату. Ова цена ништа не мора да значи, јер када би неко, уколико би то наравно могло, легализовао такав киоск квадрат би толико платио. Па смо ми рачунали да је то вредност коју би морао да плати и да га закупи. Међутим, ви можете да кажете да то буде 500 или 5.000 динара. Једноставно моје Одељење не може тиме да се бави јер је то нешто што ви морате да одредите – рекао је Рогић. Он је додао да ће победници на надметању за локацију бити у обавези да поставе строго прописани тип киоска и да ће комунална полиција ригорозно контролисати поштовање ове градске одлуке.

Рогић је нагласио да ће предмет закупа бити 21 локација са 24 киоска у граду и по селима, у зависности од зона. Такође, он је додао да ће, по одлуци Града, излицитирана сума, ма колика била, морати бити плаћена за период од 5 година и то 70% по потписивању уговора, а остатак у пет годишњих рата.

др Зоран Милетић, члан Општинског већа задужен за здравство, поставио је питање предложених почетних цена закупа које иду на лицитацију и да ли се ради о цени на годишњем или месечном нивоу. Он је предложио да се почетне цифре за лицитацију умање за десет пута.

Након расправе дошло се до предлога да се почетне сене за 4, 5 и 6 зону умање десет пута (1.600, 1,200 и 860 динара), а за 8 зону умањи за 50% (600 дин.)

Као недоречено остало је питање спортских клубова који су до сада користили објекте на општинским локацијама, а чији статус ће због новог правилника морати да се промени, обзиром да локација више не сме да се унапред издвоји, односно да све локације морају ићи на тендерско надметање.

После подуже расправе гласало се за Правилник са поменутом изменом која се односи на умањене почетне цене. Правилник је једносгласно усвојен.

Под тачком Разно расправљало се о две тачке.
Прва тачка је допис ОО Српске напредне странке упућен председнику општине у којем се, између осталог, тражи од председника да обезбеди да Општинско Веће поништи одлуку о давању у закуп Паркинг службе.

Бранислав Јовановић, председник ГО Младеновац, рекао је да председник, као члан Већа, не може никога да натера да гласа по његовој вољи већ да сви чланови Већа имају равноправно право гласа.

– Моје мишљење у вези овог дописа је да су господа из СНС-а по први пут за три године били са мном на разговору, обзиром да су до сада ишли код председника Скупштине, тако да сам се пријатно изненадио. Што се тиче самог дописа, моје мишљење не могу да лако да променим тако да се и даље залажем за приватизацију паркинг службе што сам и њима рекао – истакао је Јовановић.

Драгана Лукач - Зечевић, члан Већа задужена за управу и образовање, противила се стављању ове тачке на гласање, односно разматрање.
– Поставља се принципијелно питање да ли ћемо да већамо о сваком таквом допису кад нека странка реши да се преко нас прави кампању. Ово сигурно неће бити последњи овакав допис.

Са оваквим ставом се сагласио и др Милан Ђорђевић, члан Већа за пољопривреду. Он је рекао да се Веће никада до сада није изјашњавало о дописима странака и да ће уколико се направи преседан већ следеће недеље стизати други дописи сличне садржине.

Бранислав Јовановић је прекинуо расправу ставивиши пред Веће предлог у форми питања :
Допис Српске напредне странке. Да ли хоћете да разматрамо. Ко је за ? Јовановић је гласао за, док су остали већници били уздржани.

Као последња тачка данашње седнице расправљан је допис Спортског центра. Ова установа због немогућности да наплати од градског Секретаријата за спорт износ од 15.192.000 динара упутила је молбу општини за помоћ како би се омогућило функционисање које је угрожено неплаћеним трошковима за струју, та како би се могле исплатити зараде запосленима.

Општинско веће је донело одлуку да се помогне Спортском центру у виду позајмице која ће бити враћена када ова установа наплати дуг од Скупштине града за обављене услуге закупа сала и базена из уговора са градским Секретаријатом за спорт.

Као мања техничка потешкоћа у реализацији ове одлуке остало је питање из којих извора ће се обезбедити потребан новац.