Актуелности

Звучни семафори у Младеновцу

Објављено у Актуелности.

Поводом пуштања у рад два звучна семафора, госте из Савеза слепих Србије и њихове младеновачке подружнице примила је Јасминка Прокић, помоћник председника Градске општине Младеновац.

Поздрављајући присутне чланове Савеза слепих и слабовидих Младеновца, Јасминка Прокић, је рекла да се на остварење овог пројекта дуго чекало

– Драго ми је да смо се данас окупили поводом једног пројекта који смо дуго чекали, а који  је сада реализован. Ради се о два звучна семафора која су постављена у граду и прилагођена стандардима за коришћење слепих и слабовидих – рекла је Прокићева.

Зоран Шабановић, председник Организације слепих и слабовидих Младеновац, подсетио је присутне на 15. октобар - Дана белог штапа. Како је Шабановић истакао тим поводом у Младеновцу се отварају први говорни семафори у улицама Краља Петра Првог и Николе Пашића.

– Ја ипак морам да кажем да нисам задовољан јер у истој улици Николе Пашића, као и Вука Караџића, звучни семафор не ради више од годину дана и поред наше пријаве рефернту који долази два пута недељно у Младеновац. Наиме, дотична госпођа ми је рекла да је Младеновца на рубу Београда па се и не надам да ће скорије бити поправљен – рекао је Шабановић.

Милан Стошић, председник Савеза слепих Србије, захвалио се на пријему и могућности да се поразговара о текућим проблемима слепих и слабовидих. Он је нагласио је да ова организација броји око 12.000 чланова у 45 подружне организације у свим већим општинама.

– Жеља нам је да анимирамо окружење како би се неки од тих проблема решили. Младеновачка организација има потенцијала, а њена сарадња са локалном самуправом је једна од бољих. Као председник веома сам задовољан њиховим радом. Међутим, ово је једна од ретких организација у Србији која нема професионално ангажованог радника. То је велики недостатак. Наш апел је да се нађе могућност како би једно лице обављало те административне послове, макар два пута недељно по неколико сати. На нивоу Србије покушавамо да иницирамо разне законе, али је и примена постојећих закона проблематична – рекао је Стошић.