Актуелности

Модел за српске вртиће

Објављено у Актуелности.

Представници градске општине Младеновац обишли су данас Вртић "Брезе" Предшколске установе "Јелица Обрадовић" који је први спортско – еколошки вртић у Србији у којем су деци на располагању три система вежбања.

Деца из овог вртића приказали су гостима своје умеће на разноврсним справама и оправдали зашто малишани из овог обданишта имају најбоље резултате у односу на вршњаке из осталих градских вртића. Вртић је опремљен тереном са вештачком травом за екипне спортове, трим-стазом дужине 200 метара са десет система справа за вежбање као и "спајди" системом за пењање.

Према речима Небојше Цветковића, директора Предшколске установе "Јелица Обрадовић", ово је први вртић у Србији који својом инфраструктуром и стручним особљем знатно поспешује моторички развој деце. Он се захвалио општини на досадшњој успешној сарадњи.

– Будућност сваке државе и свакога града зависи пре свега од деце. Предшколска установа је пример институције која се брине за будућност града и пуно улаже у ту будућност како у инвестиционом тако и у програмском смислу. Овај вртић "Брезе" је пример како се то улагање исплатило јер је постао модел осталим вртићима у Србији.

Не могу a да не кажем да је ово први пут како се представници општине брину о предшколској установи – рекао је Цветковић и најавио изградњу још једног вртића као и проширење вртића у Ковачевцу.

Дејан Чокић, председник градске општине Младеновац, рекао је да ће општина и град Београд и даље помагати развој предшколског образовања у Младеновцу.

– Ако смо у нечему први и препозанатљиви онда су то наши вртићи и као општина највећу захвалност дугујемо Секретаријату за дечију заштиту, али пре свега Небојши Цветковићу и његовом колективу. Они се истински труде да направе објекте за нашу децу и драго ми је што смо као општина имали учешћа у остварењу ове идеје. Сигуран сам да ћемо и у наредне четири године успешно сарађивати као што смо то чинили до сада.

Иначе, вртић поседује три система справа за вежбање деце свих узраста која имају могућност за свакодневну физичку активност сходно својим годинама. Временом, деца у складу са психофозичким напретком прелазе на сложеније системе у оквиру установе.
Малишани се свакодневно баве спортом минимум пола сата и то два пута у току дана.