Актуелности

Прослава на Спомен-чесми "Црквенац"

Објављено у Актуелности.

Tрадиционална церемонија одавања почасти припадницима шкотског санитетског особља на челу са др Елси Инглис, као и припадницима савезничких санитетских мисија које су током Првог светског рата стале на страну српског народа, одржана је 13. септембра код Спомен-чесме "Црквенац".

Свечаности поводом освећења чесме подигнуте септембра 1915. године у знак захвалности др Елси Ингилс и храбрим Шкотланђанкама које су чиниле најјачу женску санитетску мисију на српском ратишту присутвовали су представници амбасада држава савезника у Првом светском рату - Велике Британије, Аустралије, Канаде и Холандије Министарства одбране, Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, града Врања и борачких удружења из Београда и Младеновца.

Поздрављајући госте, Милош Стојановић, заменик председник градске општине Младеновац, изразио је задовољство што су се гости одазвали позиву и својим присуством још једном одали признање савезничким санитетским мисијама које су током Првог светског рата спасиле стотине хиљада живота у Србији.

– Хвала вам што данас у Младеновцу заједно са нама чувате део наше заједничке историје присуствујући чину којим одајемо захвалност свим санитетским мисијама које су у суровим ратним условима, не штедећи себе, помагале српском народу у Првом светском рату. У тешким материјалним и климатским условима водили су храбру борбу против пегавог тифуса који је убијао српске војнике, становништво и ратне заробљенике.

Од тог највећег и непредвидивог непријатеља многе болничарке су и саме страдале. Као што је значај њихове борбе знала да цени србија и војници елитне Моравске дивизије који су у јесен 1915. године изградили ову чесму, тако и ми данас одајемо пошту савезничком лекарском особљу.

Чувајући успомену на њихове храбре подвиге негујемо праве вредности као што су храброст, хуманост и човекољубље који су основ опстанка човечанства – рекао је, између осталог, Стојановић.     
Након полагања венаца и програма који је извео Слободан Мирковић са ауторским монологом "Сећање српског ратника" и Хор "Благовести" са песмом "Ово је Србија" гости су присуствовали свечаном ручку на којем су им уручени пригодни поклони.