Актуелности

Положени венци у Малом Пожаревцу

Објављено у Актуелности.

У име градске општине Младеновац, венац на спомен обележје у Малом Пожаревцу, положили су Дејан Чокић, председник градске општине Младеновац и Никола Јаношевић, помоћник председника. Почаст погинулима одали су и представници општинских и градске организације СУБНОР-а, општинских одбора СПС-а, као и потомци, поштоваоци и пријатељи стрељаних родољуба.

Фашистички окупатор на данашњи дан, 1943. године, довео је 129 заробљеника, патриота и родољуба из логора Бањица који су у знак одмазде на овом месту погубљени.

Како је на данашњем скупу речено, у архиву Института за изучавање историје радничког покрета Србије стоји саопштење немачке Фелдкоманде од 26. маја 1943. које гласи : "На дан 13. маја 1943. године, на станици Дражањ − Шепшин, срез Грочански, нападнути су из заседе од стране комунистичких бандита немачки војници.Том приликом погинула су двојица, а један рањен. Као одмазда за овај злочин данас је стрељано 125 комуниста и њихових јатака из среза Грочанског, Младеновачког и Космајског. У потпису − Фелдкомадант".

Наредних дана одмазда је настављена, а фашисти су у околним селима почели да пале и убијају. Тако су недалеко од овог места, у Дубони, запалили кућу у којој је нестала цела породица.

Дејан Чокић, председник градске општине Младеновац, захвалио се окупљеним грађанима и организацијама, које, како је рекао својим присуством чувају и негују сећање на један од најпотреснијих догађаја овог краја. Чокић је истакао да су на овом месту стрељани већином млади и образовани људи, што овај злочин чини још страшнијим за шумадијски крај.

– Овим злочином фашисти су убили много више од 129 људи. Убили су стотине њихових нерођених потомака који би данас били са нама. Утолико је овај злочин био страшнији и погубнији за наш крај. Нама, који се сваке године трудимо да у времену заборава сачувамо сећање на овај дан, преостаје да будемо упорни и истрајни у томе. Њихова жртва вредеће онолико колико будемо умели да је разумемо и ценимо.

Градска општина Младеновац, као и наше комшије и пријатељи из Сопота и Гроцке, учиниће све да ово место, ови људи и овај злочин не буде никада умањен и заборављен. Нека им је вечна слава и хвала – рекао је Чокић.