Актуелности

Обележен Дан ослобођења Младеновца

Објављено у Актуелности.

  

 

Свечаном академијом и полагањем венаца на спомен обележја у Младеновцу и Међулужју, Општински одбор УБНОР – а данас је обележио 12. октобар – Дан ослобођења Младеновца у Другом светском рату.

Свечаности обележавања 70 година од ослобођења Младеновца присуствовале су бројне делегације борачких удржења. У име градске општине Младеновац, венце на споменик Српском ратнику у Младеновцу и споменик палим борцима у Међулужју положили су Дејан Вићовац, члан Већа за пољопривреду и привреду и Момчило Савковић, заменик председника Скупштине градске општине Младеновац.

Венце су такође положили и представници општинских организација УБНОР-а из Барајева, Гроцке, Батајнице, Сурчина, Бора, Сопота, Удружење потомака ратова 1912-1918, Удружење српско - руског пријатељства као и делегација младеновачког одбора Социјалистичке партије Србије.

Свечаној академији у Великој сали општине Младеновац, присуствовали су борци НОР – а, генерал Мићо Грубор, председник секције Треће крајишке пролетрске бригаде као и родбина Божидарке Кике Дамјановић, народног хероја из Младеновца.

Никола Костадиновић, председник УБНОР-а Младеновца, рекао је да ће биста Божидарке Кике Дамјановић, бити постављена до краја месеца, на зеленој површини поред Спомен бисте Милосава Влајића.

- Данас је требало да буде постављена Кикина биста која је урађена пре четири године. Због одлуке коју треба донети на Скупштини градске општине Младеновац то ће бити одложено до краја месеца. Представници општине су нам око тога много помогли на челу са Дејаном Вићовцем, чланом Већа и Момчилом Савковићем, замеником председника Скупштине. Надам се да ће се Скупштина брзо одржати и да ћемо у току октобра поставити Кикину бисту тамо где јој је и место. Посебно се захваљујемо градској општини Младеновац и нашем председнику Дејану Чокићу који нам је много помогао - рекао је Костадиновић.

Радмило Петровић, подсетио је на борбе за ослобођење Младеновца које су почеле 11. октобра 1944. године ослобађањем Међулужја. 

- У ослобађању Младеновца и околине учествовале су јединице Првог пролетерског корпуса и снаге Црвене армије под командом генерала Жданова. Немачке трупе састављене од јаких пешадијских снага, мањих тенковских јединица наоружане "панцерфаустима" и противтенковске артиљерије, пружале су жесток отпор на правцу Топола – Младеновац – Београд.

Здружене јединице Народно ослободилачке војске и Црвене армије упутила су се ка Младеновцу да би 12. октобра око 17 часова избиле пред град. Код непријатеља се створила паника и у ноћи 12. октобра Младеновац је био ослобођен од непријатеља, а мост на Лугу разминиран. Пут ка Београду био је отворен и престоница је ослобођена 20. октобра 1944. године.