Актуелности

Почетак пројекта ЗЕЦ

Објављено у Актуелности.

Драги суграђани, Зелени едукативни центар ЗЕЦ вас позива да направите своју органску башту - у дворишту, на крову, на тераси, у граду, где год пронађете мало простора! Ми ћемо вам помоћи!

Наши предавачи ће вам испричати све о органској производњи, као и о здравој преради и потенцијалном пласману воћа и поврћа које сами произведете. Заједно ћемо радити на планирању ваших башта, разговарати како можете да уштедите производњом сопствене хране, и помало радити на идејама како да оплеменимо и градски простор зеленилом и баштама, за лепши и здравији град.

Придружите нам се и постаните баштован!

ОРГАНСКА БАШТА, субота 08.11.2014. у 12 часова у Градској библиотеци Младеновац // предавач: Снежана Огњеновић, аутор књиге Органска башта

ПРЕРАДА ВОЋА И ПОВРЋА, понедељак 10.11.2014. у 19 часова у Градској библиотеци Младеновац // предавач: Ана Калушевић, асистент на Пољопривредном факултету, Универзитет у Београду


Више о пројекту ЗЕЦ

Пројекат Зелени едуктивни центар - ЗЕЦ је резултат заједничког рада ГО Младеновац и невладиних организација ЕКО Младеновац, ЕКОлогик нови и  Омладинске културне организације Младеновац, а у сарадњи са Омладинским савезом Србије.  Пројекат ЗЕЦ се финансира средствима Градског секретаријата за заштиту животне средине, добијеним на конкурсу Зелено срце белог града, на ком је био високо рангиран.

ЗЕЦ је замишљен као пилот пројекат самоодрживог сервиса за сталну едукацију, подстицај и помоћ локалној заједници у озелењавању јавних и приватних површина, чиме ће се временом изградити навика повећања, уређења и одржавања зеленила у граду, и постепено смањивати утицај топлотних острва у граду (површина које апсорбују велику количину топлоте током дана и коју емитују у атмосферу ноћу и утичу на стварање неповољне микро климе у граду).

Пројекат ЗЕЦ има неколико компоненти

Мотивисање, ангажовање и подршка грађанима: ЗЕЦ трајно подстиче грађане да озелењавају слободне површине које су им на располагању, пружа помоћ у овим активностима, успоставља сарадњу грађана и јавних предузећа задужених за градско зеленило, и сам производи саднице и семе, и озелењава просторе у граду где је то најпотребније. ЗЕЦ сервис спроводи едукативне активности, нарочито за ученике основних и средњих школа, развија свест грађана о потреби озелењавања, развија експерименталне моделе урбаног баштованства, и дели искуства са грађанима.

ЗЕЦ башта: ЗЕЦ својим деловањем даје пример грађанима. ЗЕЦ прави сопствену башту, иза објекта ЗОВ у главној улици, која ће првенствено бити показна експериментална башта и у којој ће се тестирати иновативни приступи баштованству (различите методе узгоја, системи наводњавања, прехрана, заштита и др.) и вршити едукација грађана кроз предавања и радионице од стране стручних лица и искусних произвођача. У ЗЕЦ башти ће стручњаци и искусни баштовани делити своја знања и искуство са грађанима заинтересованим да покрену сопствену акцију или башту. Осим едукативне сврхе, у башти ће се производити саднице за озелењавање градских простора, које ће вршити ЗЕЦ тим у сарадњи са Јавним комуналним предузећем Младеновац (ЈКП Младеновац).

Школске ЗЕЦ баште: Осим сопствене баште, ЗЕЦ ће организовати и реализацију Школских башта у две локалне школе - ОШ Коста Ђукић и ОШ Живомир Савковић. Циљ Школских башта је да се деца упознају са органском производњом хране, принципима и важности заштите животне средине, здраве исхране и благотворности природе и баштованства на човека. Прве две баште ће послужити као пример за друге школе, а већ смо у разговорима о покретању баште у Гимназији. У наредном периоду ћемо се трудити да помогнемо свим заинтересованим школама да покрену своју башту.

***

Ресурси које ЗЕЦ користи за радионице и рад у башти биће генерисани из обновљивих извора (соларне плоче, сива вода и кишница и др.), тако да за одржавање баште и реализацију радионица ЗЕЦ неће имати трошкове. Већина радионица ће се одржавати у ЗЕЦ башти, осим када временски услови то не дозвољавају. Набавка садница и семена у будућности, као и текуће одржавање зеленила (које ће иновативним методама органског узгоја биља бити сведено на минимум) биће обезбеђени од средстава која ће ЗЕЦ стећи продајом дела производа из сопствене баште. За потребе озелењавања градских површина, ЗЕЦ ће развијати издржљиве, вишегодишње биљке, којима није потребно пуно неге и заливања, како би смањио трошкове одржавања. На овај начин, ЗЕЦ ће бити самоодржив пројекат, чију ће мрежу неформалних волонтера за озелењавање града чинити сви грађани заинтересовани да се прикључе покрету, прихвате помоћ и покрену своју акцију/башту.

ЗЕЦ има подршку локалних институција - ГО Младеновац (партнер на пројекту) и ЈКП Младеновац. ГО Младеновац активно учествује у свим активностима пројекта ЗЕЦ, док ће ЈКП Младеновац пружати помоћ у акцијама озелењавања јавних површина, одржавању активности ЗЕЦ баште и школских башта, и преносити знања и искуства о градском баштованству.

***

За више информација контактирајте нас путем Фејсбук странице ЗЕЦ Башта или путем електронске поште на адресу : Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.