Актуелности

Привремени орган о плаћању неискоришћеног одмора

Објављено у Актуелности.

 

На основу мишљења Јавног правобранилаштва Града Београда, Привремени орган је на седници од 3. августа, ставио ван снаге више решења о исплатама новчане накнаде на име несикоришћеног годишњег одмора бившим функционерима.

Весна Милић Сјеран је упознала присутне да је по закључку Привременог органа тражено мишљење Јавног правобранилаштва Града Београда и да је добијена повратно тумачење. Утврђено је да су незаконита Решења о новчаним накнадама за неискоришћени део годишњег одмора изабраним лицима и помоћницима за 2015. годину које је потписао бивши председник општине.

– Председник општине је био ненадлежан орган да одлучује о правима и обавезама из радног односа, како за изабрана лица тако и за помоћнике. Председник је могао да поставља и разрешава помоћнике, али не и да одлучује о плаћању неискоришћеног годишњег одмору. То не значи да се о свим правима из радног односа неће одлучивати али ће одлучивати надлежни органи, што је у случају изабраних лица Привремени орган, а у случају помоћника начелник Управе.

Такође, на седници су изнета сличне правне ситуација где је прво утврђено право на годишњи одмор и распоред коришћења, а након пар дана утврђено право на накнаду за неискоришћени део годишњег одмора јер су лица поднела захтеве за оставку на место помоћника. Како је речено, председник општине уопште није био надлежан да одлучује о тим правима из радног односа, био је само овлашћен да постави и разреши помоћнике али никако да одлучује о њиховим правима из радног односа. О свим правима након разрешења требало је да одлучује начелник Управе градске општине Младеновац.

Владан Глишић, председник  Привременог органа, рекао је да ови случајеви представљају јасан пример бахатости и вођења политике на непрофесионалан начин.

– Имамо таква решења да су поједини помоћници били привилеговани до те мере им је осим наканада председник одредио и право на плаћање неискоришећеног дела годињег одмора и то 5.600 динара по дану, што је пример незабележене бахатости. Појединцима је било мало што примају плату незаслужено већ су тражили и преко тога –рекао је Глишић.

На дневном реду су се нашли и Предлози Решења о одобравању плаћања обавеза из буџета градске општине Младеновац за обавезе по захтевима за исплату у периоду од 3.8.2015.–7.8.2015. године. Привремени орган је одобрио већину плаћања, између осталог накнаде прворођеним бебама, одборнички додатак и студентске стипендије.

Међутим, две ставке за плаћање су изузете од одлучивања. Ради се о плаћању телефонског рачуна према Телекому за мобилни телефон у јуну, у износу од 93.000 динара са ПДВ-ом, као и о плаћањима за угоститељске услуге. Владан Глишић је упознао чланове Привременог органа са расположивим документима.

– Ја бих оспорио тачке које се односе на плаћање телефонског рачуна Телекому у износу од око 93.000 динара и плаћања рачуна за угоститељске услуга направљених током трајања техничког мандата. Добили смо допис бившег председника општине Младеновац од 20.7.2015. године. Ради се о томе да се господин Дејан Чокић, обратио дописом у којем је затражио да му за направљени телефонски рачун у јуну месецу од накнаде одбије 70.000 динара. Не разумем само зашто је од целе суме од 77.000 без ПДВ-а која је предвиђена за плаћање одредио суму од 70.000 динара тако да и даље остаје  део његовог рачуна који треба да плати општина.

Ја разумем његову друштвену одговорност за плаћање дела рачуна али имамо ситуацију да је бивши председик направио још трошкова у техничком мандату који нису по Правилнику о трошењу угоститељских услуга и репрезентације. Прекорачио је трошкове угоститељских услуга, ово се односи само на једномесечни технички мандат. Цифра је за сада близу 100.000 динара, а можда ћемо до угоститеља добити још неке рачуне направљене током техничког мандата. Ово је по мом мишљењу безобразлук и нешто што не доликује некоме ко је био први човек општине. Померићемо ову тачку док не добијемо комплетну документацију. Када дођу и други рачуни за наплату, верујте ми да нико неће бити заштићен без обзира коју је функцију обављао. Немамо намеру да било коме светимо, али врло је непримерено да нам сваки дан стижу рачуни за прославе и ручкове од разних ресторана, а да ми то треба да плаћамо.

Весна Милић Сјеран је поновила став да не треба да се одобравају било каква плаћања уколико тај новац не постоји на буџетској позицији која то предвиђа, односно да се тек након ребаланса буџет може одлучивати о одобравању плаћања за неке од приспелих трошкове.

Иначе, Привремени орган је на седници усвојио и састав Штаба за ванредне ситуације у који уместо разрешених функционера улазе чланови Привременог органа, док остали чланови по природи посла који обављају остају непромењени.

Такође, усвојено је Решења о утврђивању права на накнаду плате по престанку функције изабраним лицима у органима градске општине Младеновац. Изабрана лица која се нису вратила на радна места, имају право на накнаду у периоду од три месеца. Усвојена су решења о праву на накнаду за Дејана Чокића, Милоша Стојановића, Миодрага Бабића, Драгану Лукач Зечевић, Божидара Томићевића, Богдана Вуксановића и Бранислава Икића. Остала изабрана лица, чланови бившег Већа градске општине Младеновац, пошто су имали мировање радног односа, вратили су се на радна места у својим фирмама и неће остваривати право на накнаду.


ДНЕВНИ РЕД

1. Предлог Решења о образовању Штаба за ванредне ситуације на територији градске општине Младеновац.

2. Предлог Решења о утврђивању права на накнаду плате по престанку функције изабраним лицима у органима градске општине Младеновац.

3. Предлог Решења о поништавању Решења о годишњим одморима изабраним лицима за 2015. годину.

4. Предлог Решења о поништавању Решења о утврђивању права на накнаду плате по престанку функције помоћника градске општине Младеновац.

5. Предлог Решења о поништавању Решења о годишњим одморима за 2015. годину Санди Тагић и Дарку Вујичићу.

6. Предлог Решења о поништавању Решења о исплати новчане какнаде на име несискоришћеног годишњег одмора за 2015. годину помоћника председника Сандре Тагић и Дарка Вујичића.

7. Предлог Решења о поништавању Решења о сразмерном делу годишњег одмора за 2015. годину и права на исплату новчане накнаде на име несикоришћеног годишњег одмора помоћника председника Драгослава Стојковића и Јасминке Прокић.

8. Предлог Решења о поништавању Решења о годишњем одмору за 2015. годину постављених лица у органима градске општине Младеновац, осим помоћника председника.

9. Предлог Решења о годишњем одмору за 2015. годину заменику начелника Управе градске општине Младеновац.

10. Разматрање Извештаја по Закључку Привременог органа бр. I-00-06-1-6/8/2015 године.

11. Предлог Решења о одобравању плаћања обавеза из буџета градске општине Младеновац за обавезе по захтевима за исплату у периоду од 3.8.2015.–7.8.2015. године.

12. Разно.