Актуелности

Усвојен нови тарифни систем јавног превоза

Објављено у Актуелности.

 

Градско веће усвојило је Правилник о тарифном систему у јавно - линијском превозу путника на територији Града Београда. Правилником се уводи јединствени тарифни систем са четири зоне. Такође, овим правилником биће смањене и цене карата.

Како је рекао Синиша Мали, градоначелник Београда, од 1. октобра грађани ће се возити градским превозом по ценама које су умањене од пет до 40 одсто.

– Ово смањење цена ће највише осетити грађани приградских насеља, који су до сада били дискриминисани. Нисмо могли да дозволимо да наши суграђани из тих делова града и даље плаћају неразумно високе цене превоза – рекао је градоначелник Мали. Он је додао и да ће грађани ускоро имати више могућности за плаћање превоза.

– Грађани ће ускоро моћи да превоз плате путем мобилних телефона, уколико на пример забораве бус – плус картицу, као и преко платне картице на валидатору у возилу – истакао је Синиша Мали.

Он је напоменуо и да се на целој територији града уводи временска карта, која је до сада била само у зони ИТС1. Уводе се и дневне карте за четири зоне, а до сада су важиле само у зони ИТС1. Измене правилника ће се примењивати од 1. октобра, док ће плаћање платним картицама бити касније уведено. Ценовник ће се примењивати од 25. септембра када почиње продаја месечних допуна за месец октобар.

Градоначелник је подсетио да је прошле недеље расписан јавни позив за избор приватних аутопревозника, који ће возити грађане наредних десет година, као и да је неопходно да сви аутобуси имају бежични интернет, видео надзор, клима уређаје, бројаче путника, и да буду црвене боје, као што су грађани изабрали. Такође, до краја октобра стиже набавка нових 30 аутобуса, након чега ће град покренути набавку за још 20 соло аутобуса и пет електричних.