Актуелности

Општина подноси кривичне пријаве

Објављено у Актуелности.

 

На основу прикупљених доказа, Општинско правобранилаштво сматра да су сазрели услови за покретање кривичних пријава против више лица која су у претходном периоду оштетила буџет градске општине Младеновац.

Привремени орган је на седници од 2. октобра 2015. године, разматрао Извештај Општинског правобранилаштва. Сања Радосављевић, општински правобранилац, рекла је да су се након увида у постојећу документацију спорних предмета, стекли услови за евентуално покретање кривичних пријава против Чокић Дејана, бившег председника општине, Томићевић Драгана, бившег правобраниоца, Милојкић Стевана, бившег начелника Управе градске општине Младеновац, Татјане Пекић, бившег вршиоца дужности директора Туристичке организације и Драгане Влајић, радника Туристичке организације Младеновац.

Привремени орган је усвојио Извештај и наложио да се у што краћем року покрену поступци.

У Извештају се, између осталог, наводи :

Општинско правобранилаштво је обрадом доступних доказа утврдило да у поступцима уписа парцела и објеката Кораћичка бања, Ђачки интернат, Стара Механа, као и признавања тужбеног захтева за просторије МЗ Влашка ДП Космај, постоји основана сумња да су бивши општински правобранилац Томићевић Драган и бивши председник ГО Младеновац, Чокић Дејан, прекорачили границе својих овлашћења, те да су извршили кривична дела злоупотреба службеног положаја и несавестан рад у служби. 

Код закључења Уговора ГО Младеновац са Предузећем "Структор" ДОО из Младеновца као и у погледу Уговора о донацији канцеларијског намештаја од стране ГО Младеновац Министарству унутрашњих послова, постоји основана сумња да је Чокић Дејан извршио дела из Кривичног законика - ненаменско трошење буџетских средстава и несавестан рад у служби, док постоји сумња да је Милојкић Стеван извршио дела из КЗ - злоупотреба службеног положаја и несавестан рад у служби.

Код незаконитог опредељења средстава у буџету ГО Младеновац, те ненаменског коришћења и не преношења истих на рачун ЈП "ДИП Младеновац",  Општинско правобранилаштво налази да постоји основана сумња да је Чокић Дејан извршио дела из КЗ-а и то ненаменско трошење буџетских средстава и  несавестан рад у служби.

У погледу закључења поравњања, дана 30.07.2015. године са пуномоћником тужилаца - правних следбеника пок. Василић Милована : Василић Радована, Василић Зорана и Стевановић Зорице, за исплату накнаде за неосновано богаћење, због коришћења кп. бр. 615/1 њива Гај у пов. од 0.79 хектара, која је експрописана али није у законском року привредена намени, у поступку пред Вишим судом у Београду, Општинско правобранилаштво сматра да има основа да је Томићевић Драган извршио кривична дела злоупотреба службеног положаја и несавестан рад у служби.   

На основу налаза Службе за буџетску инспекцију града Београда од 25.9.2015. године којим је контролисано пословање Туристичке организације Младеновац, утврђене су веће неправилности у располагању средствима па постоји основана сумња да су в.д. директора Татјана Пекић и запослена Драгана Влајић, извршиле кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица и злоупотреба у привреди.

У наставку Извештаја се наводи :  

Општинско правобранилаштво је 8.9.2015. године поднело тужбе Основном суду у Младеновцу ради поништаја Уговора закључених између ЈКП "Пијаце Младеновац" и Терзић Предрага и ЈКП "Пијаце Младеновац" и Јеремић Слободаном, Ненадом и сада пок. Софијом.

Такође, увидом у евиденцију, утврђено је да постоје два предмета пред Основним јавним тужилаштвом у Младеновцу, у којима је градска општина Младеновац оштећена. Ради се о предметима : Против чланова Комисије за јавне набавке у погледу набавке аутомобила "Пежо" и Против бившег заменика начелника Управе, Стевана Милојкића у погледу запошљавања и исплаћивања накнада зарада лицима ангажованим по основу Уговора о привременим и повременим пословима, а која се никада нису појавила у просторијама ГО Младеновац.

Дана 30.9.2015. године, после 15 часова,  Општинском правобранилаштву достављено је писмено изјашњење Основног јавног тужилаштва у Младеновцу у којем се вршилац функције Јавног тужиоца, Драган Јовановић, потпуно нејасно изјаснио да се пред истим органом, поред наведена два поступка, воде још неки поступци, против Стојановић Милоша, Чокић Дејана, Милојкић Стевана и Радовановић Предрага, али се није изјаснио о томе да ли је у истим поступцима ГО Младеновац оштећена страна, те за које конкретно радње се исти поступци уопште воде. Драган Јовановић се изјаснио да исти поступци од 2013. и 2014. године, и даље стоје у раду у УКП-а Београд, Одељење за сузбијање привредног криминала, те да је он више пута ургирао у истима о чему није пружио никакав доказ. 

У закључку Извештаја се наводи да су за сада сазрели услови за поступање у напред наведеним поступцима.   

Члан Привременог органа, Предраг Вулиновић, посебно се осврнуо на део Извештаја који се односи на поравнање које је бивши општински правобранилац, Драган Томићевић, закључио 30. јула ове године.

– Никада нисмо ни сумњали да су овде рађене злоупотребе, а сада то имамо поткрепљено и доказима. Већину предмета смо анализирали у протекла два месеца, али овом приликом бих указао на нешто ново. Ради се о поравнању које је закључио тадашњи општински правобранилац, Драган Томићевић, што представља врхунац бахатости и неодговорности. 
Наиме, Томићевић је склопио поравњање у јулу месецу, иако је рочиште било заказано за септембар месец. Он је то знао, као што је и знао да у септембру неће бити правобранилац и да неће моћи да "договара".

Шта се даље дешава. Он склапа штетно поравнање, иако је из списа предмета више него јасно да би имајући у виду износ из поравнања, епилог судског спора би био много другачији. Врхунац бахатости представља чињеница да је он тада био на годишњем одмору. У ком својству је ишао на суд ? Са којим колима ? Ко је радио овај предмет и био задужен да буде сведок у поступку ? 

Овај предмет је био задужен код једног од заменика правобраниоца, а Драган Томићевић, током одмора, приватним аутомобилом, одлази на суд и закључује штетно поравњање и о томе нас не обавештава, иако је Општинско правобранилаштво заступник градске општине Младеновац. Ово је само један од доказа бахатости. Мислим да је време да се за ту бахатост коначно и одговара.

Наташа Јовановић, члан Привременог органа, похвалила је рад Општинског правобранилаштва које је са мањим бројем људи, за кратко време, обрадило велики број предмета.

– Такође, што се тиче поравнања, јасно се види да је тај предмет све време водила Николина Ђорђевић, заменик правобраниоца, а он на крају волшебно завршава код Драгана Томићевића који самовољно, у приватној режији, без обавештавања Привременог органа, закључује поравњање. Он се понашао као да је то његова приватна имовина, као да је некоме поклонио џемпер, а овде се ради о 15 милиона динара. Ми смо се толико радовали свакој уштеди, рецимо са "Ластом" за превоз ученика, а онда се деси нешто овако. Не могу да кажем да ме то изненађује јер се постоји низ спорних предмета у којима се појављује име Драгана Томићевића. Сматрам да хитно треба поднети кривичне пријаве за овај и све остале случајеве у које је он умешан – рекла је Јовановићева.

У наставку седнице усвојене су све тачке дневног реда.

 

Д Н Е В Н И   Р Е Д

 1. ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗМЕНИ ОДЛУКЕ О СУБВЕНЦИОНИСАЊУ ЦЕНА КОМУНАЛНИХ УСЛУГА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ

 2. РАЗМАТРАЊЕ ИЗВЕШТАЈА ОПШТИНСКОГ ПРАВОБРАНИЛАШТВА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ, БР. Р 195/2015 И А 2/15 ОД 30.9.2015. ГОДИНЕ

3. ПРЕДЛОГ ЗАКЉУЧКА У ВЕЗИ ПОКРЕТАЊА ПОСТУПКА ЈАВНЕ НАБАВКЕ УСЛУГА ОДРЖАВАЊА ХИГИЈЕНЕ ОБЈЕКАТА ГРАДСКЕ ОПТШИНЕ МЛАДЕНОВАЦ

4. ПРЕДЛОГ ЗАКЉУЧКА О ОБУСТАВИ ПОСТУПКА ЈАВНЕ НАБАВКЕ ДОБАРА – ГРАЂЕВИНСКИ МАТЕРИЈАЛ – ЈНМВ БР. 2/15

5. ПРЕДЛОГ РЕШЕЊА О ИМЕНОВАЊУ ЛОКАЛНОГ ПОВЕРЕНИКА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ У СТАЛНУ КОНФЕРЕНЦИЈУ ГРАДОВА И ОПШТИНА

6. ИЗВЕШТАЈ О ИЗВРШЕЊУ БУЏЕТА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ ЗА МЕСЕЦ СЕПТЕМБАР 2015 ГОДИНЕ

7. ПРЕДЛОГ РЕШЕЊА О ОДОБРАВАЊУ ПЛАЋАЊА ОБАВЕЗА ИЗ БУЏЕТА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ ЗА ОБАВЕЗЕ ПО ЗАХТЕВИМА ЗА ИСПЛАТУ 

8. ИЗВЕШТАЈ СА САСТАНКА ЧЛАНОВА ПРИВРЕМЕНОГ ОРГАНА СА ПРЕДУЗЕЋЕМ "МЕТРОПАРКИНГ" СА ПРЕДЛОГОМ ЗАКЉУЧКА

9.  ЗАКЉУЧАК О ОВЛАШЋЕЊУ ЗА ПОТПИСИВАЊЕ УГОВОРА СА КОРИСНИЦИМА ЗА ДОБИЈАЊЕ ПОМОЋИ ЗА ДОБИЈАЊЕ СЕОСКЕ КУЋЕ


У прилогу достављам Вам материјал за предложене тачке дневног реда, записник са 23. седнице Привременог органа градске општине Младеновац, као и тражене извештаје које су доставиле стручне службе Управе градске општине Младеновац:

- Извештај начелника Службе за скупштинске послове у материји месних заједница

- Извештаји начелника Управе и начелника Одељења за имовинско правне послове и пословни простор у вези новчаник исплата и преосталих дуговања члановима комисија образованих од стране Скупштине, Већа и председника ГО Младеновац у прошлом сазиву.