Актуелности

Новогодишњи пријем на "Селтерсу"

Објављено у Актуелности.

 

Градска општина Младеновац организовала је новогодишњи пријем у Хотелу "Селтерс" на којем су представљени резултати петомесечног рада Привременог органа и планови за 2016. годину.

Гостима је представљен Елаборат "Програм развоја туризма младеновачке бање" Светлане Драгић из фирме Consulting Trade Development као и кратки филм у продукцији Центра за културу о инфраструктурним улагањима и догађајима из области културе и плановима за будући развој општине Младеновац.

Обраћајући се присутнима, председник Привремног органа, Владан Глишић, подсетио је да је Привремени орган преузео дужности и овлашћења 20. јула са основним циљем да се после смене дотадашњег руководства одржи функционалност општинских органа и јавних предузећа.

– Привремени орган је састављен од људи који су из Младеновца. Ово је наш град у којем годинама живимо и радимо и зато је свако од нас имао посредна сазнања о стању у општини Младеновац, у општинској Управи и јавним предузећима. Међутим, нико од нас није знао колико је стање лоше. Већ прве недеље рада смо се суочили са реалношћу која је била далеко гора од онога што смо претпостављали. Ја данас не желим да причам о прошлости. О раду људи који су водили општину Младеновац донеће суд грађани, а о нечијем раду ће судити и државни органи. Ипак, немогуће је говорити о томе шта је урађено, а не споменути оно шта је затечено.

Могу до извесне мере да прихватим да политичка борба нема правила и да је у тој борби, нажалост, све дозвољено. Ипак, не могу да прихватим да се у тој борби користе људи који нису ни зашта криви и да се у тој борби користе нечије очајање и жеља да буде плаћен за свој рад. Управо нас је у првим данима нашег рада то дочекало. Бивша власт је, у жељи да на првом испиту паднемо, буквлано спалила све мостове за собом. Затекли смо празан општински рачун, вишегодишње дугове за плате радницима у јавним предузећима, повериоце који су напрасно почели да испоручују дугове које је правила бивша власт, претње штрајковима ...

Уз напоран рад, затварање нелегалног отицања новца из општинске касе и морам посебно да поменем несебичну помоћ и разумевање Града Београда успели смо да прескочимо ту прву препреку на којој су многи очекивали да ћемо да пасти. У периоду од пет месеци успели смо да ни од чега направимо нешто. Да ли је то много или мало, нека просуде грађани Младеновца, али мислим да смо из рупе у коју смо стављени стигли до темеља на којем ћемо у 2016. години наставити изградњу здраве општине.

Ја сада нећу трошити ваше време износећи цифре о километрима урађених асфатираних и атарских путева, о данашњем стању на општинском буџету или о исплаћеним заосталим зарадама радницима јавних предузећа. Део тога моћи ћете да погледате у кратком филму који ће вечерас бити приказан. Оно што охрабрује и представља помак у односу на претходне године је чињеница да ће предстојећи буџет по први пут бити развојни.

Планирамо да пласирамо новац на она места где се годинама није улагало ништа. Наставићемо се санацијом путне мреже, одговараћемо на иницијативе грађана јер они сами најбоље знају шта им недостаје. Могу да кажем да ће значајна улагања бити усмерена на образовање, на квалитетније услове за наше основце.

Жеља нам је да се Младеновац у будућности развија као град "зелене економије" - бањског и спортског туризма као и производње и прераде квалитетне и здраве хране што може бити носилац развоја целе општине. Започети радови на изградњи базена у комплексу "Селтерс" бање први је корак ка том циљу. Могу да вам кажем да постоји интересовање и домаћих и страних инвеститора да се улаже у изградњу хотела и комерцијалних објеката који би били у функцији јединствених природиних потенцијала "Селтерс" бање и Космаја. На нама је да обезбедимо атрактивне локације које ћемо понудити инвеститорима и у тај процес смо увелико ушли.

Дакле, мислим да смо на добром путу. Имамо приоритете, имамо сагласност шта треба радити, имамо подршку Града Београда и Владе Републике Србије. Оно што нам највише даје подстрек и снагу за даљи рад јесте подршка наших грађана. Желео бих да вам се захвалим на присуству и свим грађанима Младеноваца пожелим здраву, срећну и успешну Нову годину – рекао је Глишић.

Члан Привременог органа, Наташа Јовановић, истакла је да је новогодишњи пријем, пре свега, прилика да се на једном месту окупе људи из разних сфера друштвеног, привредног и културног живота који својим знањем могу да помогну културни и економски опоравак општине Младеновац.

– Драги пријатељи, није нимало случајно што смо се данас окупили у Хотелу "Селтерс". Ово јесте један од најлепших објеката који Младеновац има, али хтели смо да и на симболичан начин започнемо нову годину са једног места које треба да буде мотор развоја Младеновца. Нажалост, наш град је изгубио свој идентитет и то је сурова реалност са којом треба да се суочимо. Ми данас знамо да Младеновац већ дуги низ година није индустријско место, знамо да има доста незапослених људи, знамо да су зараде најниже од свих београдских општина. Знамо шта Младеновац данас јесте, али питање за све нас је да ли знамо шта Младеновац треба да буде ? Између те две тачке, шта јесте и шта треба да буде, чека нас дугачак пут који захтева нашу пуну посвећеност као и помоћ Града Београда и Републике Србије.

Жеља нам је и стратешко опредељење да у годинама које долазе Младеновац подигнемо из економске и културне летаргије као општину здравих и одрживих малих и средњих предузећа и богате понуде турстичких, културних и спортских догађаја. Сада могу да кажем да као идеја колега из Привременог органа, постоји нешто што смо назвали Космајски прстен. Низ тачака које треба повезати у једну целину са којом ћемо изаћи на српско и међународно тржиште рада и капитала. Почетна тачка тог прстена је управо на овом месту. На "Селтерс" бањи. Око овог објекта, јединстевног по својим природним карактеристикама и лековитој води, треба повезати лепоте Космаја, културне и спортске догађаје, ловни и риболовни туризам, богату понуду ресторана.  Да би смо одмакли од приче и лепих жеља чека нас напоран посао. Посао који ће уз, верујем, несебичну помоћ Града Београда, трајати више година.

Чека нас озбиљан рад на подизању нивоа комуналне хигијене и безбедности грађана, чека нас уређивање градске пешачке зоне, шеталишта око реке Луг, уређење Марковачког и Рабровачког језера, бициклистичке и трим стазе, сређивање прилаза Младеновцу - пре свега железничке станице као најстаријег објекта у граду, а затим и околних путева у целој дужини уласка у град. Све су ово детаљи на којима треба пуно радити. Већину можемо и морамо сами да урадимо, док ће нам за неке капиталне послове бити потребна помоћ града Београда.

Можда је помоћ погрешна реч. Верујем да је улагање прави термин јер сам сигурна да је град Београда почео да гледа на Младеновац као на инвестицију. Мислим да је тај став Града Београда  најважније квалитативна промена коју смо својим радом заслужили. Уважени пријатељи, уз веру да ће нам долазеће године бити успешније од претходних, желим Вам срећне Новогодишње и Божићне празнике – рекла је Јовановићева.