Актуелности

Одржана Светосавска Академија

Објављено у Актуелности.

 

На овогодишњој Светосавској Академији одржаној у организацији четири младеновачке основне школе додељене су награде ученицима основних и средњих школа за резултате на међународним и републичким такмичењима.

Младеновачке основне школе "Свети Сава" и "Момчило Живојиновић", ОШ "Бора Лазић" из Влашке и основна музичка школа "Стеван Христић", припремиле су културно уметнички програм прославе Светосавске Академије одржане 26. јануара у сали биоскопа Центра за културу Младеновац.

Директор ОШ "Свети Сава", Милисав Томчић, рекао је да млади људи представљају светлу будућност овог града.

– Драга децо, нема бољег улагања у будућност од чувања прошлости. Нема великих дела без великих људи. Свети Сава је пример тога. Након толико година његов дух је са нама. Он нам даје снагу и одлучност да кренемо путем својих идеала. Пред вама су нови и тежи изазови. Наставите као и до сада и успех сигурно неће изостати – поручио је Томчић.

На Светосавској Академији, градска општина Младеновац доделила је награде ученицима основних и средњих школа за резултате и освојено прво, друго и треће место на међународним и републичким такмичењима у 2015. години. Награде су уручили чланови Привременог органа, Предраг Вулиновић, Наташа Јовановић и Владан Глишић.

Награде су добили Небојша Симић, добитник сребрне медаље за област информатике на на светском такмичењу научно-истраживачких радова у Турској, Недељко Вуковић, за прво место на међународном такмичењу хармонике "Мех фест" и Катарина Блажић за прво место у такмичењу из енглеског језика.

Добитници награда за освојено треће место на републичким и међународник такмичењима су Јована Радивојевић, ОМШ "Стеван Христић" (флаута) и Никола Голочевац, ОШ "Момчило  Живојиновић" (географија). За освојена друга места награђени су Анита Максимовић (ОМШ "Стеван Христић") – флаута, Анастасија Јовић (ОШ "Коста Ђукић") – француски језик, Војин Лукић (ОШ "Свети Сава") – физика, Стефан Кличковић (Техничка школа) – историја, Драгана Стојановић (Техничка школа) – конфекцијско шивење и Ива Марковић (ОМШ "Стеван Христић") – кларинет. Награде за прва места добили су Исидора Миливојевић (ОШ "Момчило Живојиновић") – биологија, Марко Ракић (ОШ "Коста Ђукић") – хемија, Милан Павловић (Техничка школа) – такмичење аутомеханичара, Александар Вујичић (Техничка школа) – национално такмичење у рачунарској симулацији ТИТАН, Милета Марић (Техничка школа) – национално такмичење у рачунарској симулацији ТИТАН, Матија Тасић (ОМШ "Стеван Христић") – флаута, Ива Трифковић (ОМШ "Ставан Христић") – солo певање, Никола Рајић (ОМШ "Стеван Христић") – гитара и Благоје Јеремић (ОМШ "Стеван Христић") - хармоника.

Председник Привремног органа, Владан Глишић, честитао је у име градске општине Младеновац, свим основцима, средњошколцима, студентима, учитељима, наставницима и професорима, дан Светог Саве.

– Такође, честитам и добитницима Светосавских награда и надам се да ће им ова симболична признања показати да општина Младеновац прати, цени и поштује њихов рад и знање.

Нажалост, сведоци смо да су у времену у којем живимо вредности образовања, учења и знања умногоме изгубиле свој значај, а то су вредности које чине темељ сваке друштвене заједнице. Чињеница да се налазимо у тешким економским временима за државу не може бити изговор да пустимо ствари да пропадају и не учинимо ништа да то стање мењамо. У том случају не само да нећемо постати општина у којој се цени знање, већ ћемо заједно са образовањем изгубити и шансу за привредни, културни и национални опоравак.

Важно је да разумемо да смо сви чиниоци образовног система и да смо сви на истом задатку. Градска општина Младеновац искрено жели да чује глас наставника, ђака и родитеља приликом доношења одлука о образовној политици, али и о другим важним питањима. Што се нас тиче, учинићемо максимално да унапредимо све сегменте образовања у нашој општини.

Ове године наставићемо улагање у уређење школа и нећемо гледати да ли су оне мале или велике, градске или сеоске. Ђаци морају да имају топле учионице, безбедно школско двориште али и прилику да се бесплатно баве спортом. Најбољи студенти морају редовно добијати стипендије, а најуспешнији ђаци на такмичењима морају бити награђени за свој рад.

Постепеним, малим и упорним корацима можемо заједно да учинимо много и да на најбољи начин оправдамо просветитељске напоре Светог Саве, Доситеја, Вука Караџића и свих људи који су градили наше школе са визијом да Србија постане земља знања, по чему ће је препознавати и ценити – рекао је Глишић.