Актуелности

Комеморативни скуп поводом смрти Властимира Дамњановића

Објављено у Актуелности.

 

 

Родбина, сарадници, пријатељи, представници градске општине Младеновац, бивши председници општине, грађани опростили су се на данашњем комеморативном скупу од бившег председника општине Младеновац, Властимира Власте Дамњановића.

Поводом смрти Властимира Дамњановића (1938-2016), председника општине Младеновац од 1978 до 1982. године, градска општина Младеновац организовала је данас комеморативни скуп у Великој сали општине Младеновац.

О животу и раду Властимира Дамњановића говорили су Мирјана Ђорђевић, заменик председника градске општине Младеновац, Тихомир Томићевић, бивши председник општине као и Божидар Дамњановић, син покојног Власте Дамњановића.

Мирјана Ђорђевић, заменик председника градске општине Младеновац, рекла је да је
Властимир Власта Дамњановић, рођен је 1938.године у Ковачевцу у службеничкој породици оца Боже и мајке Надежде.

- Властин отац Божа Дамњановић по коме је до недавно најнасељенија Младеновачка улица носила име (данас Вука Караџића) погинуо је у Другом светском рату као присталица Комунистичке партије Југославије. Самохрана мајка Надежда извела је на пут двојицу синова Власту и Радослава. Власта Дамњановић 1956.године почиње да ради у фабрици "Црвена Звезда" у Младеновцу, а од 1962. до 1974.године у фабрици "Минел трафо" где прелази пут од констуктора до генералног директора. У периоду од 1969. до 1974. године био је посланик Привредног већа Скупштине Југославије за Смедерево, Младеновац и Паланку.

Јануара 1974.године изабран је на највећу политичку функцију Секретар општинског комитета општине Младеновац.Године 1978. изабран је за председника општине Младеновац. За време његовог мандата урађена су значајна улагања у Петру Драпшину (ливница лаких легура, фабрика клипова и ковачница) у Југоазбесту (нова фабрика заптивача југел и почетак градње нове фабрике за азбестни текстил), у Керамици довођење природног гаса у Црвеној звезди припрема за изградњу новог Интекса, у Маковици нови силос, а у Електрошумадији и Мермеру по једна нова хала.

У Ласти је купљено доста нових аутобуса, у угоститељству је урађен пројекат за изградњу хотела Селтерс у пољопривреди су отваране задруге везане за систем ПКБ-а. У водоснабдевању одлучено је да се орјентишемо на систем Макиш-Младеновац и изградњу 12 бунара на изворишту Кокорин и цевовод Станојевац-Младеновац као део будућег магистралног вода Макиш-Младеновац.

Урађена је нова канализација у Младеновцу и Ковачевцу, почела је изградња нове зграде ПТТ-а за телефонску централу, изграђено је око 400 станова у друштвеној својини на локацијама 25 мај, Петар Драпшин и у Игманској улици све по пројектима Београд бироа  из Младеновца. Урађено је око 100км асфалтних путева и улица, изграђен је први булевар у Младеновцу улица Јанка Катића и урађен је пројекта Моме Стевановића (данашња Браће Баџак).

У Властином мандату урађен је магистрални пут Мали Пожаревац-Станојевац, који нас је повезао са аутопутем, а  пуштен у саобраћај 1980.године, завршена је топлана у Црвеној звезди и топловоди ка предузећима и Спортском центру, реконструисане су основне школе и изграђено је обданиште у Драпшину, направљене су зграде МЗ у Међулужју и Рабровцу, Дом културе у Влашкој, нови Завод за медицину рада, садашњи Институт, и амбуланта у Влашкој.

У мају 1979.године почела је изградња Спортског центра која је трајала до 11.октобра 1982.године када је СРЦ и отворен.

По истеку мандата Власта се са породицом 1983.године преселио у Београд, где је радио као члан Извршног савета Скупштине града Београда, задужен за развој приградског подручја, пољопривреду и снабдевање града и тада  доприноси великим пословима комасације у нашој општини и грађењу капацитета за производњу бројлера преко Земљорадничке задруге Ковачевац, a 1998. године прелази на дужност директора маркетинга фирме Београд-електро која је била велики партнер младеновачког Минела и Електоршумадије. Нека му је вечна слава и хвала - рекла је Ђорђевићева.

Сахрана Властимира Дамњановића обавиће се у суботу 22. октобра од 10 до 11 сати на Новом гробљу у Београду.