Актуелности

Пензионери обишли манастире Шумадије

Објављено у Актуелности.

altОбиласком манастира Копорин, Покајнице и етно села "Моравски конаци", завршен је овогодишњи потпројекат "Да уживамо заједно у лепотама Србије - једнодневни излети пензионера", који је реализован у оквиру пројекта "Младеновац Младеновчанима".

Током реализације овог пројекта преко две хиљаде пензионера са територије наше општине обишло је различите туристичке дестинације у Србији, а укупно је организовано 20 једнодневних излета са пратњом туристичког водича и ручком.

Минулог викенда 210 пензионера је обишло манастир Копорин са Црквом Светог Стефана код Велике Плане, задужбину деспота Стефана Лазаревића. Пензионери су посетили и манастир Покајницу, првобитно подигнут као црква брвнара у Старом Селу. Цркву је подигао 1818. године кнез Смедеревске нахије, војсковођа и народни старешина Вујица Вулићевић.Њен настанак у близини места на којем је Вујица Вулићевић учествовао у убиству свог кума Карађорђа тумачен је као чин покајања, по чему је храм и добио име.

Излет је завршен ручком у етно селу "Моравски конаци" где је пензионере обишао Владан Глишић, председник градске општине Младеновац. Он је рекао да је општина организовала овај пројекат као знак пажње према нашим најстаријим суграђанима којима у овом животном добу треба пружити могућност да изађу из оквира своје свакодневнице и обогате своје знање о лепотама Србије, да се кроз заједничка путовања друже и стичу нова познанства, те да је овај пројекат вид пажње и захвалности према овим генерацијама. Он је додао да ће општина и следеће године организовати бесплатне излете за пензионере.

alt alt alt