Актуелности

Награђени ученици на Светосавској академији

Објављено у Актуелности.

altНа Светосавској академији одржаној у организацији Основне школе "Свети Сава" додељене су награде ученицима основних и средњих школа за резултате постигнуте на међународним и републичким такмичењима.


Градска општина Младеновац доделила је награде ученицима основних и средњих школа за резултате и освојена прва, друга и трећа места на међународним и републичким такмичењима у 2017. години. У име градске општине Младеновац, домаћина свечаности, Владан Глишић, председник градске општине Младеновац, честитао је ђацима и наставницима школску славу Светог Саву, а добитницима Светосавских награда честитао на признањима оствареним на међународним и републичким такмичењима.

- Симболичним наградама желимо да вас охрабримо да истрајете на путу којим сте кренули. Књигу коју ћете добити, зборник радова "600 година манастира Павловац" издала је градска општина Младеновац. Верујем да је ово капитално дело прави поклон за сваког младог човека који је изабрао пут знања и науке. Драги ученици нема бољег улагања у будућност од освајања нових знања. Пред вама су нови изазови. Наставите као и до сада и успех сигурно неће изостати.

altКао и сваке године обележавамо и славимо дело светитеља који је умео да живи у оба света, духовном и материјалном али и да помири те светове зарад доборбити српског народа. Животно дело Светог Саве представља трајну тековину која нас непрекидно подсећа да је улагање у младост и науку једини сигуран пут ка изградњи бољег, напреднијег и хуманијег друштва.

Било би мање зла и незнања, а више доброте и помирења када би свако на свету растао и радио држећи се порука Светог Саве. Какве су то поруке ? Први велики српски наставник увидео је да је образовање најважнија полуга за развој нације и друштва и да је напредак и просперитет једног народа много више повезан са нашим знањем него са нашим мачем. Можда је време да се после 20. века, у коме нас је изгинуло више него у свим претходним заједно, замислимо над том једноставном истином.

Мало је људи у историји једног народа који праве кораке који померају границе. Мало је истинских српских хероја попут Светог Саве, Доситеја, Вука Караџића, Милутина Миланковића, Николе Тесле, Михајла Пупина. Међутим и малим, одлучним корацима може се стићи до циља а то је да наш град и нашу Србију учинимо земљом знања по чему ће је други препозавати и ценити. Жеља ми је да нас на том заједничком путу буде све више - рекао је Глишић.

altУченици су награђени зборником радова "600 година манастира Павловац"

Треће место на Републичком такмичењу из физике освојили су Никола Грбић, ученик Гимназије у Младеновцу, Ана Видосављевић, ученица Основне школе "Свети Сава" и Матеја Кузмић, ученик Основне школе "Коста Ђукић".

Треће место освојила су и два ученика Техничке школе у Младеновцу Милош Петровић, на Републичком такмичењу "Заваривач 2017", у практичној настави бравар заваривач и Никола Ивановић, на Републичком такмичењу ученика у знању и вештинама школа за специјалну едукацију и рехабилитацију у подручју рада машинство и обрада метала.

Трећепласирани на Републичком такмичењу у соло певању су ученици Основне музичке школе "Стеван Христић" у Младеновцу Александар Дамњановић, Данијел Јанковић и Јован Латиновић.

Друго место на Републичком такмичењу из физике освојио је Андрија Стојановић, ученик Основне школе "Коста Ђукић". Другопласирана је и Николина Глишић, ученица Основне школе "Момчило Живојиновић", на Републичком такмичењу из биологије.

altУченици Основне музичке школе "Стеван Христић" освојили су такође другу награду и то Никола Павић, за гитару, на 61. Фестивалу музичких и балетских школа Србије и Душан Миленковић, на Републичком такмичењу у соло певању.

Прво место и прве награде на републичким такмичењима освојили су Сара Милијановић, ученица Гимназије у Младеновцу, на такмичењу из биологије и ученици Основне школе "Стеван ХристиЋ" Дамњана Дамњановић, у соло певању, на 61. Фестивалу музичких и балетских школа Србије. Дамњана је освојила и другу награду на републичком такмичењу у соло певању као и Марко Жујовић, на истом фестивалу, за хармонику.

Другу награду, у рангу међународних такмичења, освојили су ученици Музичке школе и то на Међународним сусретима флаутиста "Тахир Куленовић", Милица Вучетић, Мања Стојановић је, осим награде на међународном такмичењу, добитник и друге награде на Републичком такмичењу за флауту. Анита Максимовић, такође је освојила и другу награду на Републичком такмичењу за флауту.

altКолико су ученици Основне музичке школе "Стеван Христић" успешни, говори и чињеница да су троје флаутиста добитници прве награде на међународном такмичењу, и то на Међународним сусретима флаутиста "Тахир Куленовић".

Они су Катарина Павловић, која је освојила и другу награду за овај инструмент на републичком такмичењу, Јована Радивојевић, добитница и треће награде на Републичком такмичењу за флауту и Сара Глишић, која је поред прве награде на међународном такмичењу освојила и другу награду на 61. Фестивалу музичких и балетских школа Србије и трећу награду на Републичком такмичењу за флауту.