Актуелности

"Балкански сусрети" у Ковачевцу

Објављено у Актуелности.

altПротекла три дана Ковачевац је био домаћин фолклорним ансамблима из земаља бивше Југославије. На фестивалу "Балкански сусрети", поред домаћина КУД-а "Љубомир Ивановић Геџа" из Ковачевца, наступили су ансамбли из Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске и Словеније.

На фолклорном фестивалу "Балкански сусрети 2018" одржаном у Дому културе у Ковачевцу наступили су КУД "Љубомир Ивановић Геџа" (Ковачевац), КУД "Башчаршија" (Сарајево), Ансамбл "Македонија (Скопље), КУД "Ђоко Патковић" (Вуковар), ФА "Никола Ђурковић" (КОтор) и ФС "Циркулане" (Птуј).

Фестивал је отворио Владан Глишић, председник градске општине Младеновац.

- Драги гости, поштовани суграђани, мештани Ковачевца. У име градске оптшине Младеновац поздрављам све учеснике фестивала, наше госте из Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске и Словеније. Добро дошли у Ковачевац, у Младеновац, у нашу лепу Србију. Хвала вам што сте својим присуством улепшали и обогатили фолклорни фестивал "Балкански сусрети".

altПриказивање традиције и културног наслеђа својих земаља само је један од сегмента одржавања фестивала фолклора "Балкански сусрети". Мислим да се сви слажемо да поред размене искустава имамо много важнију мисију. То је пре свега мир и зближавање младих људи различитих националности и култура, а музика и плес су универзални светски језици који спајају људе.

Наша заједничка порука коју шаљемо из Ковачевца је да увек сви будемо заједно, да будемо јаки и да не дозволимо да се ружне ствари и поделе дешавају у култури, уметности и међу нашим народима.

Традиција и посвећеност организатора овог фестивала и свих Ковачевчана појачава осећај удруживања у овој манифестацији. Зато посебно желим да се захвалим КУД-у "Љубомир Ивановић Геџа" и целом Ковачевцу на великој вољи и љубави са којом организују овај фестивал.

Варујем да ћемо ову манифестацију заједнички, уз све генерације мештана Ковачевца, убудуће учинити још богатијом и разноврснијом. Поштовани гости, у име градске општине Младеновац, желим вам пријатан боравак у нашем граду са жељама да нам дођете поново. Хвала вам и проглашавам фестивал отвореним - рекао је Глишић.

alt altalt