Актуелности

Мерење радона у школама

Објављено у Актуелности.

altАкција мерења концентрације приридног гаса радона почела је у преко хиљаду школа и вртића у Србији. Овој акцији одазвале су се и образовне установе у нашој општини.

Мерење у Србији реализује Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије уз помоћ Међународне агенције за атомску енергију. Радон је природни радиоактиван гас без боје и мириса и сатавни је део животне средине. Лако се мери у затвореном простору а концентрација зависи од више фактора изјавила је гостујући у Дневнику РТС-а Маја Еремић Савковић, помоћница директора Директората за радијацију.

- Почев од 2015. године, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Директоратом за радијацију и нуклеарну сигурност и безбедност Републике Србије, у свим основним и средњим школама на територији Републике Србије се мери концентрат гаса Радона.
Тако да је у ову причу укључено и наше школство и тренутно се налазимо у основној школи у Ковачевцу где су постављени уређаји за мерење овог гаса. Градска општина Младеновац, као и до сада, води рачуна о својим ученицима и просветном кадру и брине о здравственој безбедности - рекао је Дејан Степановић, члан Већа градске општине Младеновац задужен за образовање.

altМерење концентрације радона почело је и у ОШ "Живомир Савковић" у Ковачевцу.

- У току је акција мерења радона у школским и предшколским установама, коју спроводи Директорат за радијацију и нуклеарну сигруност и безбедност Србије, у оквиру Националног пројекта са Међународном агенцијом за атомску енергију. Планирано је да се ова акција спроводи три месеца. Школама су достављени детектори којима ће се мерити концентрација радона и обавеза школе је да те уређаје постави на одређена места према добијеном упутству. Све школе на територији Младеновца су добиле одређени број детектора и то ће све трајати до 31. маја 2019. године - рекла је Милијана Крстић, директорка ОШ "Живомир Савковић".