Актуелности

Положени венци на споменик у Малом Пожаревцу

Објављено у Актуелности.

altПоводом Дана сећања на жртве стрељања фашистичких окупатора - 26. маја 1943. године, на спомен обележју у Малом Пожаревцу венце су положили представници три градске општине, Гроцке, Младеновца и Сопота.

Представници три београдске општине положили су данас венце на спомен обележје у Малом Пожаревцу, месту где је немачки окупатор 1943. године стрељањем 129 родољуба починио један од најстрашнијих злочина на простору Шумадије. У име градске општине Младеновац, венац на споменик жртвама фашистичког злочина положили су Владан Глишић, председник градске општине Младеновац и Мирјана Ђорђевић, заменик председника општине.

Почаст стрељаним родољубима одали су и представници општинских и градске организације СУБНОР-а као и потомци стрељаних родољуба. Домаћин овогодишњег обележавања годишњице била је градска општина Сопот.

Бројне фамилије и мештани са тромеђе Младеновца, Сопота и Гроцке дуго ће памтити 26. мај 1943. године као дан када су многе породице завијене у црно.

У архиву Института за изучавање историје радничког покрета Србије стоји саопштење немачке Фелдкоманде од 26. маја 1943. у којем се, између осталог, наводи да су на дан 12. маја 1943. године, на станици Дражањ, на прузи Београд - Мала Крсна, срез грочански, партизани напали из заседе групу немачких војника. Том приликом погинула су двојица војника, а један је рањен. Као одмазду за овај напад, војноуправни командант Србије, генерал Паул Бадер наредио је стрељање 125 талаца из Бањичког логора и четири мештана који су копали раке. Одмазду је извршио штаб 104. ловачке дивизије 26. 05. 1943. године. Плакат о овом злочину окупационе власти штампале су двојезично и лепили по улицама Београда.

altalt