Актуелности

"Дамјановић" остаје под катанцем

Објављено у Актуелности.

"Дамјановић" остаје под катанцемНакон јучерашње инспекцијске контрола објекта Индустрије меса "Дамјановић", коју је обавила Комисија Генералног инспектората Министраства пољопривреде, шумарства и водопривреде, на челу са директором Душаном Пајкићем, нада да ће бар део од 350 радника моћи да наставе са радом док власник не испуни услове из Правилника на основу којег је иста затворена 13. јануара све је мања.

Инспектори су обишли све просторије на основу чега ће саставити записник. Из јучерашњег разговора инспектора са власником Живорадом Дамјановићем сва је прилика да ће о судбини кланице одлучивати надлежни министар, на основу жалбе коју му и ако поднесе власник, а по записнику који састави комисија.

Дамјановић је предлагао компромисно решење по којем ће избацити процес клања из објекта, а наставити да ради прераду док не испуни све услове из Правилника. Одговор инспектора је био да не могу да иду преко првостепеног решења и да ће о свему одлучити министар. Како се из разговора могло закључити, став инспекције је да није испуњен минималан ниво услова потребних услова за наставак рада.

Након обиласка свих просторија, инспектори су разговарали са власником о даљим потезима и могућностима за евентуална решења. Преносимо део разговора који се водио између Живорада Дамјановића , власника ИМ "Дамјановић" и Душана Пајкића , директора Генералног инспектората Министраства пољопривреде, шумарства и водопривреде.



Пајкић : Сматрате да ваш обејкат испуњава услове прописане овим правилником ?
Дамјановић : Не.
Пајкић : За које време можете испунити оно што ту пише ?
Дамјановић : Поента мог захтева је да уређење иде фазно, уколико треба да отклоним апсолутно све недостатке то није кратак рок. Ја ћу за неки рок то отклонити уколико могу да радим паралелно, то ће вероватно бити брже.
Пајкић : Ми одговарамо за здравље свих наших суграђана и нама је дужност да спроводимо закон, а ја нисам у оном делу где је било клање видео бар ни да је део услова испуњен да би се бар у том делу могло условно радити док остало не завршите.
Дамјановић : Имам понуде за подове, врата, уговор о технолошком пројекту, то су елементи који указују да се започело. Касно, али се започело. Целину радова када могу да завршим, не могу да проценим на овај начин, али нека буде 90 дана. Решењем ми није забрањена малопродаја једини што, немам чиме да их опремим и снабдем. Ја имам само 100 кила робе остало је сировина, и не могу практично ништа. Да би све реновирао не могу без помоћи банке, а она проверено не даје кредит фирмама које не раде.
Пајкић : Правилник је ступио на снагу у јулу прошле године и ви сте од тада могли да урадите поправке јер сте сво то време били кредитно способни, ако сада нисте, међутим нисте ништа урадили. Свесно ста кршили одредбе правилника. Тада сте могли кренути у реконструкцију и тада сте могли мислити на раднике који остају без посла. Ми не можемо да дозволимо рад у неусловном објекту, јер нећете ви сности одговорност већ ветеринарски инспектор.
Дамјановић : Пошто је 12 година био ту онда то има смисла. Мој апел је у смеру око евентуалне могућности наставка рада дела производње уз паралелно уклањање недостатака, да то буде помоћ радницима, и уопште се не заклањам иза радника. Ја те недостатке морам да решим, али суштина је да бар део ових људи настави са радом. Гро недеостатака се односио на процес клања и њих не би могао да никако да отклоним, зато то више нећу радити. За мене овде више не постоји клање.
Пајкић : Али остају услови за објекте, подови, корозије, да не читамо даље. Реците ми да ли има и један под без оштећења. Да не улазимо у хладњаче, ништа не испуњава услове.
Дамјановић : У томе је поента, ја спустим све машине и горе завршим радове и наставим са радом.
Пајкић : Опрема треба да буде исправна итд, ни један сливник није у складу са прописима, ево сад смо видели да пацови истрчавају. Радници који сада не раде у прљавим су оделима, могу мислити како изгледају кад раде. Та одела нису масна и крвава, она су прљава, црна. Не знам шта више да вам кажем и да ли се икакав компромис може постигнути. Ја нисам видео ни једну просторију која испуњава макар преко 70% од оног што овде пише. Осветљење, инсталације, итд. И ви сте свесни тога. Свесни сте такође да сте имали времена, јер овај правилник није донешен јуче. Да сте било шта до тада покренули и да сте нам показали да ви то стварно желите, ја би могао да кажем – ови људи раде, тешка је ситуација, прогледаћемо кроз прсте, нека заврше то што су почели, али ви ништа тада нисте урадили. Ничим нисте показали да желите да поштујете законе ове државе.
Дамјановић : Није тачно да нисам показао, али ако ви кажете нека буде, ваша је важнија. Ово што сте прошли и видели, свуда је нешто рађено. Слажем се да сам закаснио, пројекат се ради, имам све започето.
Пајкић : Да имамо бар готово ишта од тога, не значи вашу добру вољу замена три плочице, или поправка рупе. Далеко више тога сте морали да уложите да би смо ми видели да сте желели промену.
Дамјановић : Слажем се да је то кључни проблем код вашег одлучивања, али не знам колико могу да утичем на њега сем да апелујем на разумевање. Јер 350 људи немају шта да раде. Ја ћу да сређујем, ако могу.
Инспектор : Требали сте да бар до 20. децембра да почнете са радовима и да покажете добру вољу. И за клање и за израду производа. Ви имате право жалбе министру, он прослеђује то правној служби на мишљење. Он има право да усвоји или не исвоји жалбу, ако не усвоји ви аутоматски добијате решење о затварању објекта. Ако одлучи о томе да ћете ви у неком делу моћи да радите, ако постоји икако нека могућност да се овери пројекат онда се мења ситуација. То значи да онда објекат можда неће радити док се не донесе техничко – технолошка документација. Па кад се изради та реконструкција може се радити по добијању рока за извршење радова. Ја овако немам право да идем преко првостепеног поступка.
Дамјановић : Све се слажем, али имамо ли могућност бар због дела радника.
Инспектор : Да сте се на време обратили са захтевом, могли сте да добијете решење о продужењу рока.
Дамјановић : Да ли бих могао бар условно да наставим са производњом уз брзо решавање ових проблема.
Инспектор : Шта је брзо ја не могу да кажем. Чињеница је да вам је пре шест месеци указано и од тада је врло мало урађено. И како када ме министар пита да ли он то може да заврши. На бази чега да му одговорим.
Дамјановић : На бази истог тога да сам поднео захтев два дана пре истека рока.
Инспектор : Било је довољно времена.


.....

Директора Генералног инспектората, Душана Пајкића, питали смо да прокоментарише посету ИМ "Дамјановић" :

– Ово је службена инспекцијска контрола. Ово је четврти или пети пут од нове године. Знате за проблем, 13. јануара је ветеринарски инспектор поступајући у складу са законима и прописима донео решење о забрани клања и производње у овом објекту, а због неиспуњености услова које прписује важећи Правилник који је изашао 2008. године, а почео да важи од јула прошле године. Шест месеци је био прелазни период, а од тада је почела контрола свих месних индустрије у Србији да ли испуњавају услове из Правилника. Овде је инспектор више пута налагао мере које треба да се спровду да би објекат могао да ради. Последњи пут у септембру прошле године је наложио те мере. Након 90 дана то није испуњено и њему је једино преостало да забрани рад.

Зашто сте данас дошли у посету, ако је контрола већ обављена ?

– Ми смо још једном данас дошли јер је кренуто у једну негативну кампању због свега овога где се наводи да је инспекор субјетиван и да је прекорачио овлашћења. Да би смо то избегли дошла је Комисија која је из Београда, људи који не познају никог овде, који су потпуно обејективни и прошли обуке у Европској унији за овај рад и који ће сачинити свој записник и дати мишљење.

Кажете да сте обишли још месних индустрија, колико и да ли је још нека затворена ?

– Не могу вам сада рећи напамет колико смо контрола направили јер инспектори су сваки дан у објектима. Јуче смо били у "Биг Булу" из Бачинаца и тамо је сасвим другачија слика, то је објекат који има дозволу за извоз у ЕУ и где су сви услови испуњени.

Колико је затворено ?

– Па, знате, тек смо започели са контролама које ће резултирати и затварањима, али ако неко ради и испуњава услове правилника не постоји разлог да га затворите. Само ако неко ради супротно ви имате основ да примените репресивне мере.

Шта следи даље ?

– Сачекајмо да буде направљен записник па онда ћемо видети ?

Постоји велики социјални проблем, што није ваша надлежност, али да ли постоји неко решење да радници наставе да раде ?

– Увек постоји решење. Ако жели да ради и производи мора да доведе све у складу са правилником. Ово нема никакве везе са инспекцијом, једноставно Правилник је прописао шта мора да се испуни од услова да би могла да се ради производња и прерада меса. Оне секунде када из ИМ "Дамјановић" пријаве да су урадили све измене и да им је објекат у складу са Правилником и издаће им се дозвола. Правилник имају, и ту су јасни услови – подови, зидови, отпадне воде, итд. , да би се у том објекту могла производити храна.

Живорад Дамјановић није био расположен за изјаве после посете инспектора, али је зато Бранислав Јовановић, председник општине Младеновац , дао изјаву јер је по свој прилици као епилог целе приче добио још 350 незапослених у граду са мртвом индустријом, више хиљада незапослених грађана, најнижим примањима у Београду и више хиљада незапослених грађана.

– Најважније у целој причи је да су сви хигијенско – технички услови у процесу производње овде били задовољени, тако да је тај податак веома битан у овом тренутку због здравља грађана. Тачно је да постоје недостаци у објекту који морају да се отклоне да би он функционисао. Власник је рекао да се процес клања овде више неће одвијати јер је то ствар која је правила највише проблема, а да прераду настави да ради уз испуњење тражених услова. То ја као председник општине ни у једном тренутку нисам оспоравао, нити ставио као примедбу.

Оно на шта сам више пута скренуо пажњу је да покушамо да решимо проблем на обострано задовољство обзиром да здравље људи није никада било угрожено. Да морамо размишљати о оних 350 људи који овде званично раде и примају плату, а који ће ако се ово затвори остати без посла. Очигледно је да је број незапослених велики у Младеновцу и да се тај број непрестано повећава. Уз доста муке које улажемо да се тај број смањи тешко нам иде. Важно је напоменути да је поштовање закона основ сваке државе, међутим плашим се да не дођемо у ситуацију да имамо селективно поштовање закона. Да нешто што важи у Младеновцу, не важи на неком другом месту.

Питам се да ли је ово најгора кланица у Србији ? Мислим да није. Питао сам господу да ли очекујемо још неко затварање, рекли су ми – Да. Остаје нам да убрзо видимо да ли је затворена још нека кланица и да ли се аршини прмењују на све, а ја нећу да верујем да су аршини различити.

Оно што лично могу да кажем је да ни један председник општине Младеновац није сам поднео оставку. Почећу да размишљам о томе да будем први председник општине који ће поднети оставку, јер од хиљду ствари које сам желео да променим ништа нисам успео да урадим. Знам да чин оставке може да покаже немоћ да се нешто уради, и показивање немоћи никад није актуелно и популарно јер се треба борити до краја. То је моја лична одлука.

Има много сегмената нашег друштва где ништа није урађено, од тога да ако неко паркира аутомобил на раскрсници мора да се чека 15 минута да би се он уклонио, до тога да се нажалост дрога у Младеновцу продаје отворено на улици, постоје проблеми у судству и тужилаштву, итд.

Општина не може да буде само неко ко ће да региструје проблеме, и где као у овом случају немам никаве могућности нити надлежности да нешто променим. Како је све кренуло нема потребе ни да постоји општина Младеновац, јер и то кошта доста, а боље је да тај новац паметније употребимо – рекао је Јовановић.