Актуелности

Зоран Костић о раду Комисије за враћање земљишта или "... Само тетки да однесем лек ..."

Објављено у Актуелности.


Последња седница СГО Младеновац као да се одвијала по сценарију мајстора заплета и трилера Алфреда Хичкока који је тврдио да без узбудљивог и неизвесног краја нема доброг филма. Наиме, након оставке Жарка Павковића и Александра Мићића, члана и заменика члана Комисије зс враћање земљишта, из редова одборника локалног парламента, за реч се јавио председник општине Бранислав Јовановић, који је рекао да су, према ономе што је њему пренето, чланови Комисије трпели притиске, позиве телефоном и претње. Јовановић је изјавио да је подено пријаву против Н.Н лица где треба да се утврди ко је претио члановима Комисије. Он је упознао одборнике да су два пољопривредна инжењера, један у петак, други на дан седнице Комисије поднели оставке на место чланова.

Донекле отпетљавајући клупко целог случаја, Јовановић је изјавио да је бивши председник општине, Зоран Костић, још 2007. године поднео кривичну пријаву против Н.Н лица због злоупотребе у раду општинске Комисије, те да је две године та пријава шетала на релацији Београд – Лазаревац – Младеновац без икаквог исхода.

Као једну од најпроблематичнијих одлука, председник је издвојио следећу " ... Господин први где му је враћено 5 хектара уз главни пут уместо 5 хектара у Петкајском крају. Не доноси се никаква одлука него се предмет враћа на почетак да се утврди : Ко је обвезник враћања земљишта, кад се то утврди да се Тај који дугује врати земљу. Да напоменем, земља која је одузета и данас се налази у Петкајском крају води се на општину Младеновац, али вредност хектара у Петкајском крају и уз главни пут се разликује много. Уз главни пут, сто ари по две – три хиљаде евра је пар стотина хиљада евра, пута пет хектара – доћи ћете до цифре. Наједанпут, сви беже нико неће да доноси одлуку, врше се притисци. Ко врши на кога притиске ? Да ли смо ми способни да решимо тај проблем или нисмо ? Ја јесам – не дугујем ником ништа и не плашим се никог ! Да ли има у овој згради још људи који хоће то да раде, то је моје питање свима нама – рекао је Јовановић.

Напослетку, после апела шефовима одборничких груоа, стигла су и два нова предлога за члана и заменика члана у Комисији. Тај посао ће убудуће радити одборници Драгана Станојевића и Милоша Стојановића.

Да ли је овим проблем решен¬ или ће и даље поједини чланови Комисије имати на својим мобилним телефонима поруку o силним пропуштеним позивима.

Да би покушали да бар донекле осветлимо целу причу разговарали смо са чланом Градског већа и председником општне Младеновац од 2000. – 2008. године, Зораном Костићем.

Пре самог разговора, неколико законсих одредби који регулишу ову област. Наиме, давне 1991. године држава је донела Закон са наменом да преко Комисија разматра и решава захтеве за враћање земљиште које се налази у друштвеној својини, односно које је прешло у друштвену својину по основу пољопривредног земљишног фонда и конфискацијом због неизвршених обавеза из обавезног откупа пољопривредних производа.

Закона каже да у случају кад су на земљишту изграђени објекти трајног карактера чија вредност прелази вредност тог земљишта или су подигнути трајни засади у комплексу већем од три хектара који су млађи од 15 година, као и земљиште које се користи као фудбалско игралиште (спортски терени), ранијем сопственику на име накнаде даће се у својину друго одговарајуће земљиште (по површини и квалитету), а ако таквог земљишта нема, односно ако се не може обезбедити, исплатиће му се новчана накнада у висини тржишне вредности, уколико се странке друкчије не споразумеју.

Поступак по захтеву за враћање земљишта води и решење доноси комисија коју образује министар пољопривреде, шумарства и водопривреде на предлог скупштине општине. Комисија се састоји од председника и четири члана који имају заменике. За председника комисије именује се судија, а за чланове комисије један геодетски стручњак, један дипломирани инжењер пољопривреде и два члана из састава скупштине општине. Раду комисије присуствују и два грађанина места на чијем се подручју налази земљиште које је предмет захтева. Иначе, у року од десет година, од 1991. године до 2001. године, током којег су од странака слати захтеви, општина Младеновац је примила 377 захтева, док је у процесу решавања остало још 82 захтева, где су у 90% случајева процеси пред окончањем.

Зорана Костића питали смо да ли је тачно да су остале само "коске" – односно, предмети где није могло из разних разлога да се дође до решења ?

– Сигуран сам да нису остале само коске, већ су радом комисије направљене коске од предмета који су били лако решиви јер је било могуће физички вратити баш одузете парцеле – каже Костић

Који је предмет најпроблематичнији ?

– "Коска" је управо предмет Милојкића, у којем је, уместо да се врати баш 5 хектара у Кораћици (Петкајски крај) који су некада давно одузети, враћено 5 хектара грађевинског земљишта уз магистрални пут. Наводнике сам ставио зато што је све било јасно и лако решиво, али је манипулацијом Милојкићу омогућена противправна имовинска корист. Зато сам и поднео кривичну пријаву.

Зашто су те комисије релативно често "ремонтоване" и попуњавне новим члановима и заменицима ?

– Претпостављам зато што је неко , чим се формира нова комисија, трчао од члана до члана и "убеђивао" их како би требало да гласају... А онда нема кворума, него приче типа "само тетки да однесем лек" итд.

Како уопште комисија доноси одлуке ?

– Решењем, на основу гласања на седници којој присуствује већина чланова или њихови заменици.

За осам година каква су ваша искуства са радом тих Комисија ?

– Највише грађана који су долазили код мене у првом мандату, били су незадовољни радом те комисије. Већина је била у праву.

Шта је по вама највећи проблем у раду комисије ?

– Не знам.

Бранислав Јовановић је помињао претње члановима последњег сазива комисије (формиране 11. августа прошле године), да ли су се вама поједини чланови комисије жалили на претње ?

– Не. Претпостављам да сам ја последњи коме би се пожалили, јер сам им ја и навукао беду кривичном пријавом.

Председник општине је поменуо пријаву коју сте поднели 2007. године због злоупотребе. О чему се заправо ради и да ли је прича добила судски епилог ?

– Информацију о томе сам добио када је стигла тужба АД "Расадник" да им се исплати одштета због тога што је земљиште које су они користили враћено Милојкићу. Пошто су сматрали да је то општинска комисија, тужили су општину. Када сам загребао случај, утврдио сам да је председник Комисије, Саша Исаковић (истражни судија), потписао Решење без претходног одлучивања Комисије. Геометар донео папирић са бројевима парцеле, Ружица Живановић припремила решење и однела на потпис Исаковићу. Као радник Општинске управе, Ружица је због тога добила отказ. Кривична пријава је из Општинског тужилаштва послата у Окружно, али су га ови вратили. Пошто општински јавни тужилац није хтео да се замера Исаковићу, тражио је изузеће па је то прослеђено у Лазаревац. С тим што се тај предмет већ две године шета у троуглу Младеновац-Београд-Лазаревац.

По окончању вашег мандата 2008. колико је још спорних захтева остало у наслеђе новој комисији и који је "најспорнији" и зашто ?

– Најспорнији су предмети у којим је од стране судова и Министарства наложено да се предмети врате на почетак. И то су предмети који су били на дневном реду сада у понедељак. Зато што то значи да неко мора да врати паре које је узео да би некоме омогућио противправну имовинску корист – закључио је Костић.