Актуелности

Градоначелник Београда посетио Младеновац

Објављено у Актуелности.


Драган Ђилас, градоначелник Београда, посетио је данас нашу општину у друштву председника општине Бранислава Јовановића и члана Градског већа Зорана Костића. Ђилас је обишао радове на доградњи фискултурне сале ОШ "Милица Милошевић" у Јагњилу. Вредност овог посла је око 35 милиона динара, а по завршетку посла 250 ученика ће добити нову салу површине 570 квадрата. Планирано је да радови буду окончани до почетка нове школске године.

Градоначелник је затим обишао "Јагњијаду" где је потписан споразум између представника Индустрије мотора Раковица и увозника из ДР Конго, "Националне агенције за промоцију инвестиција", коју је представљао Denis Tshilumba Buzangu, будући амбасадор у нашој земљи. Према овом споразуму о пословно - техничкој сарадњи српској фирми се пружа могућност да у наредне две године извезе око 3.000 својих трактора у вредности од 30.000.000 евра.

Генереални директор ИМР – а, Зоран Радосављевић, каже се са партнерима из Конга разговара о томе да се сарадња не заустави на извозу трактора, већ да се покуша у сарадњи са другим фирмама у Србији, проширти извозни програм и на приколице и остале прикључне уређаје.

– Јагњило је село где желимо да направио пример и за остала села на територији Града шта све можемо да урадимо за бољи живот мештана. Управо се ради нова фискултурна сала која ће бити готова до 1. септембра, а за ову манифестацију заједно са општином Младеновац смо помогли да се уреди овај простор који је донедавно личио на депонију – рекао је Ђилас. Он је додао да данашњи уговор са ДР Конгом представља значајан извозни искорак српске привреде.

Ђиласа смо питали колико ће се смањење градског буџета од старне републике, ма колико оно било, одразити на буџете градских општине, између осталих и Младеновца.

– Мислим да неке ствари нису фер и поштене. Да ли неко заиста мисли да председник општине Куршумлија треба да прима преко 100.000 динара плату у месту у коме људи купују цигарете на комад. Пре два месеца покренули смо једну иницијативу како би на конкретном примеру изједначили све житеље Београда. Грађани који живе у Сопоту или Младеновцу да би дошли до Београда морају да плаћају друмарину на ауто – путу. Надамо се да ће наш предлог да сва возила са БГ таблицама не плаћају никакве дажбине. Неће држава Србија да пропадне за 90 динара, а некоме ће то бити јасан показатељ да су део Београда. Што се тиче смањења, много више ћемо смањити буџет Града него буџете градских општине и то сам саопштио свим председницима општина. Суштина је да морамо да штедимо и да неке пројекте које радимо договоримо да их платимо наредне године јер је град Београд један од најсигурнијих платиша у Србији – каже Ђилас.

Он је додао да би до краја ове или почетком следеће недеље требало бити потписан протокол са ЈП "Железнице Србије". Беовоз или градска железница је то што ће омогућити како грађанима рубних општина, тако и онима у Земуну, Батајници или Новом Београду, да до центра града стигну за 10 до 30 минута.

– Прва фаза у коју ћемо сада ући је улагање око 30 милиона евра у пруге, пошто су оне највећи проблем. Урадиће се део до Батајнице, део до Раковице и Панчевачког моста, а онда ћемо после годину дана наставити правце према Барајеву, Лазаревцу, Гроцкој и Сопоту. Наш план је да у наредне две године омогућимо свим грађанима да на брз и јефтин начин дођу до центра града. У исто време Град ће кроз кредите купити 20 нових моторних гарнитура које ће се појавити као прави "Беовоз", што значи да неће ићи до Пожаревца или Ваљева већ по територији Београда. Људи ће знати када дођу на станицу у Младеновцу када тај воз креће и када стиже у Београд – рекао је Ђилас.