Актуелности

Полиција растерује брескваре

Објављено у Актуелности.


Незадовољни односом младеновачке полиције према њима, група продаваца воћа из Сенаје и Влашке, који своју робу продају на сенајском брду, поред магистралног ка Београду, јуче је посетила председника општине, Бранислава Јовановића.

Наиме, продавци "крајпуташи", бесни су на полицајце који се, како кажу, бахато понашају и свакодневно им пишу казне јер држе тезге у зони јавног пута. Цео проблем је "подгрејала" и чињеница да пут који силази на наплатну рампу у Малом Пожаревцу представља и границу две општине, Сопота и Младеновца. Са једне стране пута воће продају "наши" сељаци, а са друге сопоћани. Продавци из Влашке и Сенаје огорчени су што полиција само њима пише казне док са сопотске стране друма трговце нико не дира.

Било како било, цео проблем је дошао и до председника општине који се командиру Полицијске станице Младеновац обратио са захтевом за објашњење због чега полицајци имају различите критеријума према продавцима који робу продају на појасу уз магистрални пут, односно различит третман према онима који продају на територији Сопота од оних који то чине на територији Младеновца.

Одговор је убрзо стигао у коме се каже да је 17.јуна у атару села Сенаја на магистралном путу М23, на раскрсници код сенајског брда, дошло до саобраћајне незгоде. Као узрок незгоде полиција, између одталог, наводи густину саобраћаја те и то да се на обе стране, на каменим засторима уз пут налазе тезге где је било паркирано неколико возила која су смањивала прегледност пута.

Обилазећи компелтну деоницу овог пута која је у надлежности ПС Младеновац, уочено је да се продаја врши у близини превоја и у заштитном појасу јавног пута, да се заустављање возила купаца врши на коловозу, супротно безбедности саобраћаја, као и да се често заустављају камиони са приколицама који се због нагиба отежано укључују у саобраћај. Такође приликом укључивања на магистралу возила наносе ризлу и блато на пут и да је због свега тога угрожена безбедност учесника у саобраћају.

На основу процене и појачаног саобраћаја због туристичке сезоне, командир полиције је организовао свакодневне посете патрола сенајском брду, евидентирање свих лица који продају робу о чему се сачињава извештај који се доставља републичкој тржишној инспекцији. Такође постављена је банкина, а поднето је и више прекршајних пријава против продаваца.

Пошто су "разрадили" локацију и направили својеврсни "дивљи кванташ" (иако је постојећи на стотинак метара даље, додуше сабласно празан) продавци су захтевали да се уклони банкина и да им се "скине" полиција са врата. Један од продаваца је био мноооого наоштрен па је изнео низ оптужби на рачун полицајаца, али без иједног конкретног имена.

− Какво црно угрожавање саобраћаја, па ми смо сад шест - седам метара од пута. Ми смо горе 15 година и до сада нисмо никог угрожавали него је то забога сад почело, а од ове године су и почели да нас малтретирају. Дође пандур и чим му не дам гајбу воћа он ми напише пријаву од 6.000 динара. Ја сам тако дао камион воћа за 20 година, а и даље нам пишу казне. Плаћамо казне, ништа не можемо да зарадимо, а у Сопоту ниједна пријава није наплаћена. Они могу слободно да продају. Како да продамо робу на кванташу кад тамо нема купаца, а овде поред пута да будемо искрени прода се лепо. Људи који имају продавнице долазе ту да купе воће, долазе нам људи из Београда, накупци, а да би онај кванташ прорадио треба ју нам бар две хладњаче − каже продавац.

Јовановић каже да проблем постоји, и да се решење иако једноставно код нас, по обичају компликује.

−Закон мора да буде исти за све. Не може онај у Сопоту да ради шта хоће, а ви да имате проблеме. Ако неко продаје, продајете сви, ако нема продаје онда је нема ни са једне стране пута. Ја од полиције тражим да јури продавце дроге, а не брескви и кајсија. Што се тиче полиције ако имате замерке на њихово понашање, да би нешто променили, пријавите тог који вас уцењује, овако то су само клевете. Међутим, ви имате конкретан проблем који мора да се реши јер од тога живите. Зато предлажем да покушамо да решавамо две ствари упоредо. Једино дугорочно решење је да се оживи кванташ и опреми хладњачама. Кванташ је прављен због вас. Ви познајете људе који откупљују велике количине воћа и уколико неко од њих жели да направи хладњачу општина ће сутра да распише тендер. Са друге стране, док се то не реши ви морате да живите од свог рада. Ако се, како кажете, ту где сте сада роба тако добро продаје, једини легалан начин је да се направи захтев предузећу "Путеви Србије" како би добили дозволу да се направи зауставна трака и паркинг уз пут на месту где сада држите тезге. То је прича у којој желим да учествујем и покушам да вам помогнем − рекао је Јовановић.