Актуелности

Београд је сиротињска мајка

Објављено у Актуелности.


Представници шест младеновачких уједињених Ромских организација и Националног савета Ромских националних мањина одржали су данас састанак са Браниславом Јовановићем, председником општине Младеновац и Драганом Лукач, чланом Општинског већа за управу и образовање.

Бранислав Јовановић је рекао да је велика ствар и успех што је дошло до удружења Ромских организације јер једино тако добијају праву снагу и утицај.

− Иако сам и ја члан странке увек сам причао да само уколико се уједините и избаците странке из ваших редова можете да направите праве помаке. Општина је покренула акцију чији сте и ви део, а то је финасирање и организација припремне наставе за децу ромске националности која треба да крену у основну школу. Што се тиче легализације ромских насеља, ми имамо пар мешовитих насеља и ту не постоји проблем. Проблем настаје чим пређемо пругу и уђемо у "Карађорђеву" улицу јер ту постоји урбанистички хаос са кућама на сред пута. Тим људима треба помоћи око укњижења, легализације, пројеката јер све то кошта и то су све практични проблеми које треба одвојити од фраза − истакао је Јовановић.

Славко Јовановић , председник Извршног одбора Националног савета Ромских националних мањина, задовољан је данашњим састанком. Он каже да је договорено да се постави Ромски координатор у општини Младеновац.

− У целој Србији су проблеми Рома исти. Економска криза највише погађа најсиромашније, а Роми су десет пута сиромашнији од свих осталих. Тако да и Младеновац дели те проблеме - запошљавње, становање, образовање. У општини Младеновац је постигнут договор да се организује припремна настава и да се та деца прате од "нултог" до осмог разреда - каже Јовановић.

Нашег саговорника смо питали за мишљење око проблема уједињења Ромских организација.

− То је врло велики проблем у Србији. Уједињење Рома је исто проблем као и уједињење Срба. Ми смо од наше браће попримили оно што не ваља, а они су узели од нас оно што ваља. Што се тиче Младеновца од осам организација ми смо ујединили шест и то је већина, а надам се да ће и ова два удружења видети да је најбоље бити заједно. Лакше је гурати кола ако нас има више него један. Ако стварно воле свој народ они ће се сви уједнити - каже Јовановић

Још један проблем је интеграција Рома који су избегли са Космета ?

− Ти Роми који су избегли су практично "невидљиви" зато што немају документацију, чак ни личну карту. Биће тешко да их упишемо све у књиге јер то је врло велики проблем, нарочито у Београду.

Како по вама иде процес расељавања Рома из београдских нехигијенских насеља попут оног испод Газеле ?

− По мени то иде врло траљаво. Велики су проблеми, а пара много нема. Направљен је неки договор са Градом да се купе стамбени контејнери који ће како кажу бити врло квалитетни сваки са мокрим чвором. Ми смо на Звездари примили 15 породица у Орловском насељу и надам се да ће то учинити све локалне самоуправе. Свака општина ће бити дужна да им обезбеди услове. Поред тих насеља ће се правити рециклажни центри који ће бити за складиштење сировине коју скупљају, тако да неће бити угрожени расељавањем. Иако се њима то нудило и раније, као што је откуп сеоских домаћинстава и бављење пољопривредом али они су навикли на град и нажалост Београд је сиротињска мајка тако да неће да иду на село већ хоће у град и тако то мора и да се реши − закључио је Славко Јовановић.