Актуелности

Европа у октобру одлучује о "Беовозу"

Објављено у Актуелности.


Европске банке за обнову и развој (ЕБДР), ће 20. октобра донети одлуку о одобравању кредита од 35 мил ЕУР за модернизацију градског железничког саобраћаја у Београду. Како је наведено на сајту www.ebrd.com та финансијска институција намерава да модернизацију београдске железнице финансира заједно са Европском инвестиционом банком која би такође требало да обезбеди кредит од 35 мил ЕУР. Укупна вредност пројекта процењена је на 88,5 мил ЕУР.

Модернизација београдског жележничког саобраћаја, навео је кредитор, укључиће и трансформацију оператера београдске железнице "Беовоза", у власшништву "Железница Србије", у заједничко предузеће у већинском власништву Града Београда.

"Железнице Србије" и Град Београд потписали су у јуну споразум о унапређењу железничког саобраћаја у Београду којим је предвиђено да се за највише шест година у железнице у Београду уложи 109,9 мил ЕУР. Тада је речено да ће Београд обезбедити око 30 мил ЕУР за унапређење железничке инфраструктуре, док ће се око 80 мил ЕУР за набавку 20 електро-возова обезбедити из међународних кредита.

Градоначелник Београда Драган Ђилас пре два месеца изјавио да би у року од годину дана железницом требало да се повежу Батајница и Панчевачки мост, преко станице Прокоп. Ђилас је најавио и да ће у року од четири године у оквиру пројекта железницом бити повезани и Рипањ, Младеновац и Лазаревац, укључујући и друга приградска насеља попут Гроцке, Сопота и Барајева.