Актуелности

Делегација општине Младеновац у Врању

Објављено у Актуелности.

Поводом обележавања годишњице доласка санитетске јединице "Жене Шкотске" град Врање посетила је делегација Градске општине Младеновац.

На платоу испред Дома здравља, крај споменика ,,Жене Шкотске'' одата је почаст херонима које су лечиле рањене војнике и тамошње становништво током Првог светског рата. Н

-а споменик ,,Жене Шкотске'' венце су положили градоначелник Врања др Слободан Миленковић, представници Четврте бригаде Копнене војске, председник Градске општине Врањска Бања, Драган Сентић, као и делегације борачких организација, Здравственог центра Врање и Медицинске школе која носи име др Изабел Емсли Хатон.

У име Градске општине Младеновац венац су положили председница Скупштине Гордана Димитријевић Бјеличић, заменик председника Скупштине Душан Игњатовић и члан Већа Зоран Јоцић.

Овом приликом, градоначелник Врања, др Слободан Миленковић, подсетио је на страхоте и огромна страдања током Великог рата, које нису мимоишле ни Србију.

,,Србија је у овом светском сукобу претрпела несагледиве последице. А њен сироти југ и Врање, били су итекако погођени разарањем. У месецима након Првог светског рата, Град је практично био без лекара. У Врање тада долазе припаднице Болнице шкотских жена или како су их Врањанци звали "Јединица Америка"€, предвођене докторком Изабел Емсли Хатон"€, рекао је градоначелник.

Др Изабел Емсли Хатон, шкотска лекарка психијатар, стигла је у Врање са Солунског фронта 1918. године, када су градом харали пегави тифус и шпанска грозница.

Са 11 лекара и 40 медицинских сестара поставила је основе здравствене заштите у Врању и помогла је у оснивању локалне цивилне болнице за коју је оставила опрему и хируршке инструменте.

Медицинска школа у Врању, која од 2011. носи име др Изабел Емсли Хатон, је наставак њене идеје да се у Врању оснује школа за медицинске сестре.

Vencivranje2
Vencivranje3