Актуелности

Представљен научни рад из области археологије

Датум: . Објављено у Актуелности.

 

У малој сали општине Младеновац представљен је научни рад из области археологије под називом  "Технологија коштане индустрије са ранонеолитског налазишта Баташево" чији су аутори др Селена Витезовић, виши научни сарадник Археолошког института Београд, др Немања Марковић, виши научни сарадник Археолошког института Београд и Велибор Катић, виши кустос Музеја Града Београда. Пријему и разговору са председником Градске општине Младеновац Владаном Глишићем и чланом Већа Зораном Јоцићем присуствовали су др Немања Марковић и Велибор Катић.

Овај научни рад је, у оквиру презентације археолошког наслеђа са територије Младеновца, објављен у публикацији "Сточарство и лов на територији централног и западног Балкана кроз време" у издаваштву престижне издавачке куће "Arheopres" из Оксфорда.

Градска општина Младеновац, као и претходних година, наставља да подржава пројекте који афирмишу културно наслеђе Младеновца. Претходно реализовани пројекти уз подршку и помоћ општине Младеновац промовисали су археолошко наслеђе Младеновца на националном нивоу.

Публиковањем овог рада приказан је један сегмент археолошких налаза са ранонеолитског налазишта Баташево који улази у међународну научну литературу, а Младеновац тиме постаје препознатљив светској стручној јавности. Овакви програми подстичу интересовање стручњака за налазиште Баташево и отварају могућности да се у даљем истраживању остваре међународна сарадња и пројекти.

Осим научних достигнућа, овакви програми из области археолошког наслеђа доприносе препознатљивости и туристичком развоју наше општине.

Arheologija2
Arheologija3
Arheologija5
Arheologija6
Arheologija7
Arheologija8