Актуелности

"Космајски казан" у Пружатовцу 18.септембра - културно - уметнички програм и дегустација домаћих производа

Објављено у Актуелности.

 

Манифестација „Космајски казан“, коју организују Месна заједница Пружатовац и компанија „Библи“, под покровитељством Градске општине Младеновац, биће одржана у Пружатовцу, 18. септембра, у дворишту овог предузећа.

Овај догађај ће отворити јесењи циклус културних дешавања која ће бити реализована у оквиру манифестације „Дани европске баштине“, речено је на конференцији за новинаре на којој су говорили Грегор Губеринић, директор компаније „Библи“ и Зоран Јоцић, чалан већа Градске општине Младеновац. 

Губеринић је подсетио да је манифестација „Космајски казан“ први пут  одржана пре две године, а да прошле године то није било могуће због пандемије корона вируса.

„Са циљем да додатно оживимо наше село и представимо храну и пиће традиционалних рецептура из Космајског краја као и да допринесемо културној и туристичкој понуди, дошли смо на идеју да организујемо једно овакво дешавање, пре свега имајући у виду да је Пружатовац било једно од ретких, ако не и једино село у нашој општини, које није имало културну манифестацију. Наше село се налази у подножју Космаја, па је тема манифестације казан, односно припремање хране у казанима и промоција хране и пића традиционалних рецептура.

Што се тиче самог програма, од 14 сати очекујемо госте, а свечано отварање манифестације и почетак културно-уметничког програма је од 16 сати, након чега ће присутни бити у прилици да дегустирају традиционално припрељене производе као што су пасуљ, гулаш, пекмез, чварци... На штандовима локалних произвођача биће изложени производи нашег краја - мед, пекмез, вино, ракија, козји сир... Позивамо све људе добре воље да нам се придруже у суботу, 18. септембра и уживају у сјајној храни и богатом културно-уметничком програму“, рекао је Губеринић.

„За ову манифестацију је карактеристично то што је у оквиру самог програма остварена сарадња између локалне самоуправе, невладиног сектора и привредних субјеката. Имамо јединствен пример где је једна компанија носилац активности на организовању целокупног програма, рекао је члан општинског Већа, Зоран Јоцић и захвалио се Грегору ГУберинићу и компанији „Библи“ на идеји и спремности да буду носиоци ове активности.

„Имајући у виду позитивна искуства са претходне манифестацие, верујемо да ће ова бити још боља. Позивам све Пружатовчане, Младеновчане и остале заинтересоване да нам се придруже у суботу, да сви заједно уживамо у сјајној манифестацији“, рекао је Јоцић.

У култорно-уметничком програму манифестације „Космајски казан“ учествовавеће културно-уметничка друштва „Јанко Катић“, „Шумадија“ из Влашке и „Прело“ из Рабровца, а наступиће и позната млада виолинисткиња Јелена Урошевић.

Иначе, „Библи“ је предузеће за прераду и производњу меса, које спаја традиционалан начин производње са савременим стандардима хигијене и безбедности хране. Запошљавајући претежно локално становништво ова компанија и на тај начин показује бригу о развоју села и околних младеновачких општина.

Успешан спој традиције и модерне технологије допринео је стварању чварка као српског бренда, производа за који је компанија „Библи“ добила велики број значајних признања у земљи и свету.