Актуелности

Одговор на отворено писмо председника градске општине Младеновац

Објављено у Актуелности.

Одговор на отворено писмо председника градске општине МладеновацПоводом отвореног писма Бранислава Јовановића, председника градске општине Младеновац, упућеног директорки Дома здравља и јавности, данас је Др Зорану Милетићу, члану Општинског већа задуженом за здравство, стигао допис од Др Драгане – Стевовић – Тијанић, директора Дома здравља у којем се наводи :

Поштовани,

Достављам Вам одговор на Отворено писмо председника градске општине Младеновац, са молбом да буде објављено на сајту општине Младеновац.

Директор ДЗ Младеновац
ДР Драгана Стевовић – Тијанић

Одговор на отворено писмо председника градске општине Младеновац

Бранислав Јовановић је несрећу једног младог човека искористио за наставак свог личног обрачуна са мном. Да том приликом није неосновано оспоравао професионалност и етичност запослених у Хитној служби Дома здравља Младеновац, не бих се ни оглашавала. Наравно, одмах по сазнању за наводни разлог отвореног писма, издала сам налог за ванредни стручни надзор, од стране најкомпетентнијих. Налаз да у конкретном случају није било никаквих пропуста, обавезује ме као директора Дома здравља, да одговорим чак и на овакво писмо.

Укратко, дежурне екипе су радиле по правилима службе, што значи да су за критеријум одласка на интервенције имале степен хитности и угрожености пацијента, а не политичку моћ позиваоца. Користим ову прилику да јавно похвалим дежурну медицинску сестру која је задржала професионални однос, чак и када је председник општине изговорио: "Знаш ли ко сам ЈА? Дај ми број личне карте! ". Свака част! И сестри и Браниславу Јовановићу.

За мене лично, као и за огромну већину здравствених радника, не постоје "кофераши" и "староседеоци", "црвени", "жути", "плави" или какви све још, "наши" и "њихови". За нас је нога фудбалера Црвене звезде исто вредна као и нога бескућника. Они, којима такви нису пожељни су мањина, али значајно утичу на овај град и наш живот у њему.

У конкретном случају, ради се о класичној замени теза, или народски речено: "На вука повика, а лисица краде". Неиспуњену законску обавезу организатора (1) да обезбеди присуство медицинске екипе (и сноси трошкове ангажовања) током спортског догађаја и један сат пре и после њега, Бранислав Јовановић покушава да представи као пропуст у организацији Дома здравља. Свестан тог пропуста, он лично позива екипу хитне помоћи, рачунајући да ће их импресионирати друштвени значај повређеног фудбалера и ауторитет функције председника општине. Господине председниче! Ауторитет није Богом дат. Он се гради. Али чак и са ауторитетом, не бисте били једнакији од других..

Надлежне институције континуирано прате рад Дома здравља и мој као директора. Њихове оцене су ми најјачи аргументи против оних који би да врло конкретно капитализују свој политички утицај, јер наравно, он је привремен, колико год дуго трајао.

Позивам надлежне да испитају ниво одговорности свих актера у овом несрећном догађају.

У овим тзв транзиционим временима, сви смо незадовољни, а када су у питању живот и здравље нас и наших најдражих, склони смо да под лупом гледамо проблем. Логично. Унапређење наше здравствене заштите је трајан процес, а ја лично сам незадовољна његовом брзином.

Поносна сам на разлику у моралности, способности и професионалности између господина Бранислава Јовановића и Драгане Стевовић-Тијанић.

Младеновац, 13.09.2010.
директор Дома здравља Младеновац
Др Драгана Стевовић-Тијанић


1.Закон о спорту члан 46.став 2, Закон о спречавању насиља и недоличног понашања на спортским приредбама, члан 9, став 2