Актуелности

Ко је кога довео у заблуду

Објављено у Актуелности.

Ко је кога довео у заблудуНа седници Скупштине Градске општине Младеновац одржаној у петак у "главној улози" се нашла тачка о престанку и потврђивању мандата групи одборника из редова Јединствене Србије Драган Марковић Палма. Тако се скоро читав сат расправљало о томе ко је кога довео у заблуду, ко је овлашћено лице итд. Као исход ове дебате добили смо пет нових одборника са поменуте Изборне листе. Иначе, Скупштина је изгласала свих осам тачака предложеног дневног реда.

Пре почетка расправе по тачкама дневног реда председник Скупштине, Радета Марић, прочитао је саопштење да одборник Срдан Аргакијев напушта одборничку групу Српске напредне странке и да ће убудуће наступати као независни одборник. Марић је прочитао и допис два одборника Г 17 плус који обавештавају Скупштину да ће убудуће формирати нову одборничку групу "Уједињени региони Србије", а у саопштењу се даље наводи да је разлог за формирање нове одборничке групе техничке природе ради бољег спровођења програма поменуте нофоформиране одборничке групе.

1. ПРЕДЛОЗИ РЕШЕЊА О ПРЕСТАНКУ И ПОТВРЂИВАЊУ МАНДАТА ОДБОРНИКА СКУПШТИНЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ – Скупштина је изгласала решење о престанку мандата Николи Деспотовићу изабраног са Изборне листе Јединствене Србије Драган Марковић Палма због подношења оставке.

У другом делу ове тачке наводи се предлог решења о престанку мандата одборницима Зорици Вуксановић, Вери Миленковић, Невени Стојановић и Предрагу Николићу због довођења у заблуду чланова општинске Изборне комисије у погледу овлашћеног лица за достављање листе кандидата за доделу одборничких мандата.

У образложењу се даље наводи да је Општинска изборна комисија поменутим одборницима доделила мандате на основу предлога Миомира Мрвошевића и Горана Јанковића који су тада доставили писмено да су овлашћени за те радње. Међутим, увидом у допис председника Јединствене Србије утврђено је да је Милош Стојановић једино овлашћено лице за сарадњу са Општинском изборном комисијом те да је тако Општинска изборна комисија доведена у заблуду.

На основу тога Административно мандатна комисија предлаже да се уместо горепоменутих одборника потврде мандати новоизабраним одборницима Драгославу Бељаковићу, Бранки Глишић, Весни Гавриловић, Вељку Драшковићу и Невени Стојановић са Изборне листа Јединствена Србија Драган Марковић Палма.

Скупштина је већином гласова изгласала ове предлоге решења, а председник Скупштине је честитао новоизабраним одборницма.

2. ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ОДЛУКЕ О УСТАНОВЉЕЊУ ОПШТИНСКЕ СТИПЕНДИЈЕ ЗА СТУДЕНТЕ – Члан Општинског већа, Милан Ђорђевић, објаснио је укратко предложене новине које ће највише интересовати младеновачке студенте. Он је нагласио да поред терминолошких измена ради усклађивања са републичим законом, нова одредба донси значајне новине попут тога да ће општина стипендирати 54 студента, а као нови критеријум приликом доделе стипендија уводи се ефиксаност студирања. Још једна значајна новина је и увођење стипендија за студенте из материјално угрожених породица . Ђорђевић је додао да је један од наредних корака Општине Младеновац организовање Фонда за кадровску листу студената.

ПРЕДЛОГ ИЗМЕНА И ДОПУНА ПРОГРАМА УРЕЂЕЊА ГРАЂЕВИНСКОГ ЗЕМЉИШТА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ ЗА 2010. ГОДИНУ – Најбитније измене у програму одборницима је представио Драган Марковић, члан Општинског већа. Он је истакао да су овогодишњим ребалансом за спровођење програма обезбеђено 426 милиона динара.

– За некатегорисане путеве смо издвојили 10 милиона динара, за уређење јавних површина два милиона, за ЈКП "Младеновац" је издвојено 64 милиона што је за милион динара више у односу на почетак године. Такође, ребалансом овог програма задржали смо средства за Спортски центар, повећали смо средства за ЈП "Пијаце Младеновац". Оно што је најзанимљивије то су капиталне инвестиције где смо програм са 70 повећали на 80.280.000 динара. Тај део смо повећали са санацију и изградњу некатегорисаних путева јер смо сматрали да ту треба уложити средства у овој години – рекао је Марковић.

У наставку седнице Скупштина је усвојила и преостале тачке – ПРЕДЛОГ РЕШЕЊА О ИЗМЕНАМА РЕШЕЊА О УТВРЂИВАЊУ ЗАКУПНИНА ЗА ПОСЛОВНИ ПРОСТОР НА КОМЕ ЈЕ НОСИЛАЦ ПРАВА КОРИШЋЕЊА ОПШТИНА МЛАДЕНОВАЦ, затим ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ОДЛУКЕ О ОПШТИНСКОЈ УПРАВИ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ, ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О УСТАНОВЉЕЊУ МАНИФЕСТАЦИЈЕ "СУСРЕТИ СЕЛА", ИЗВЕШТАЈ О ИЗВРШЕЊУ БУЏЕТА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ ЗА ПЕРИОД ЈАНУАР – ЈУН 2010. ГОДИНЕ као и ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ЈАВНОГ ПРАВОБРАНИЛАШТВА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ ЗА 2009. ГОДИНУ