Актуелности

Безбедност деце у саобраћају приоритет

Објављено у Актуелности.

 

Свако дете које ујутру крене у школу има право да буде безбедно. А наша је обавеза да се побринемо да ту сигурност обезбедимо по сваку цену, нагласио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић током обиласка постављене сигнализације за безбедност деце у саобраћају у зони ОШ „Момчило Живојиновић“ у Дубони, на државном путу Младеновац – Смедерево.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, заједно са ЈП „Путевима Србије“, издвојило је додатна средства како би урадили сигнализацију и обележила сва места где се саобраћај укршта са путевима пешака, а пре свега деце.

„Желимо да будемо друштво где је пешак у фокусу, где постоји апсолутна безбедност на путевима нарочито за нашу децу. Не желимо да будемо друштво са црним статистикама, а нарочито са црним статистикама када је реч о деци. Предходних година смо пуно инвестирали  у безбедност саобраћаја и зато смо у прошлој години имали најбоље резултате када је у питању безбедност, пре свега деце. То ћемо наставити и у будуће“, изјавио је министар Момировић.

Према расположивим подацима, у периоду од 2015. до 2020. године у саобраћајним незгодама на путевима живот је изгубило укупно 78 деце од чега је више од трећине погинуле деце смртно страдало у својству пешака. Током 2021. године погинуло је осморо деце, значајно мање у односу на претходне године, што указаје на то да уложени напори у правцу повећања безбедности деце у саобраћају дају видљиве резултате.

У сврху додатног подизања безбедности деце у саобраћају, у току је процедура усвајања Нацрта правилника о утврђивању зоне школе и Нацрта правилника о мерама за унапређење безбедности деце. У периоду од 2018. до 2021. године постављена је саобраћајна сигнализација у укупно 32 зоне школа на државним путевима за шта је уложено преко 60 милиона динара. Последња саобраћајна сигнализација у зонама школа које се налазе на државним путевима, постављена је на подручју општине Младеновац у насељеним местима Дубона и Марковац.

Свесни значаја пројеката који ће повећати безбедност деце у саобраћају у зонама школа, у току је пројектовање још седам зона школа у којима ће бити постављена саобраћајна сигнализација. Реч је о местима: три у Пештеру (насељена места Дуга пољана, Камешница и Зајечиће), Косјерић (место Варда), Шабац (место Варна), Богатић (место Бадовинци), Младеновац (место Велика Крсна).

Обиласку постављене сигнализације за безбедност деце у саобраћају присуствовао је и председник општине Маденовац Владан Глишић, који се захвалио министру Момировићу на  великој подршци коју даје свим пројектима који се из његовог министарства раде на општини Младеновац, уз додатно обавештење да ће у наредном периоду бити урађена још четири оваква пројекта.

Momirovicsaobr1
Momirovicsaobr2
Momirovicsaobr3
Momirovicsaobr4
Momirovicsaobr5
Momirovicsaobr6
Momirovicsaobr7
Momirovicsaobr8