Друштво

Касарне на чекању

Датум: . Објављено у Друштво.

Касарне на чекањуИако је Градска општина Младеновац још пре две и по године ушла у поступак откупа војног комплекса "Сајмиште" за шта су и обезбеђена буџетска средства, до сада се овај аранжман са Војском Србије није остварио. У међувремену, покренута је и прича око касарне "Багремар" али ни ту се није далеко одмакло. Да Младеновац није изузетак у овој причи потврђују и наводи из дневног листа "Данас", да је за последње четири године продато или размењено са локалним самоуправама укупно 19 војних комплекса од 450 предвиђених Мастер планом.

Како је за овај лист изјавио потпуковник Александар Илић, начелник Одељења за припрему непокретности по Мастер плану Министарства одбране наплаћена вредност од ових комплекса износи више од 550 милиона динара, у размени је прибављено 14 станова, а у току је прибављање још 20 станова по закљученим уговорима.

Илић подсећа да је још 2006. усвојен Мастер план располагања војним непокретностима. Овим документом, како каже, предвиђено је да се имовина која војсци више није потребна размени са локалном самоуправом или прода, а средства прикупљена на овај начин улажу се у трансформацију Војске и подизање стандарда њених припадника.

− Што се тиче непокретности, листа се од 2006. проширивала, а неки комплекси су и повучени са ње. Она није дефинитивна и није трајна. Вероватно ће бити још комплекса који ће ући на ту листу у зависности од потреба војске које дефинише Генералштаб Војске Србије. Комплекси који се тренутно налазе на листи представљају само мали део од укупне војне имовине − објашњава Илић.

Илић наводи да вредност сваког комплекса појединачно утврђује Пореска управа, а да јавно надметање спроводи Републичка дирекција за имовину. Ипак, приоритет у продаји, односно размени непокретности, имају органи и јединице локалне самоуправе.

− Локална самоуправа може да понуди и станове у размену за војну непокретност, јер је стамбено збрињавање припадника Војске ургентан проблем. Са већим бројем општина и градова смо у поступку преговора и реализација се може очекивати у наредном периоду − каже Илић.

Он објашњава да је реализација Мастер плана била успорена из више разлога, а да је недавно формирано Одељење за припрему непокретности по Мастер плану, чије је попуњавање кадровима који ће бавити тим послом у току. Илић се нада да ће се ово одељење потпуно формирати за месец до два.

− Друго што нас је снашло у међувремену је и финансијска криза. Ни локалним самоуправама није лако да издвоје потребна финансијска средства. У сваком случају мислим да ће овај процес ипак потрајати. Тако је и у другим државама, па и у западноевропским и САД, које се и дан данас се баве овим проблемима − наводи Илић. Ипак, он очекује да ће током ове године бити већа реализација Мастер плана него укупно у претходне четири.