Друштво

Посета најстаријем Младеновчанину

Објављено у Друштво.

 

 

Мало суграђана зна да у Малој Врбици живи најстарији Младеновчанин, много старији чак и од самог града Младеновца који 2. августа ове године слави 123 рођендан.

Нико не зна колико је стар, неки кажу 300, неки му дају 500 година, неки пролазници се праве паметни, трљају браде, стручно га нишане и веле сигурно има много више од тога. У сваком случају док наука не каже своје, стари храст лужњак из Мале Врбице свакако је најстарије дрво у Младеновцу, а вероватно да има и мало вршњака на Балкану.

Храст вековима расте на имању Љубомира Борића из Мале Врбице. Пречника је око два метра, а висок преко 30 метара. Понека се грана суши, нека се обнавља, а Љубомир каже да веће и старије дрво није видео.

– Драго ми је што се налази на мом поседу, што га нико није узнемиравао, додуше једном га је ударио гром, али и даље живи и расте. Било би лепо када би се нека табла овде урадила, да га држава некако заштити јер мало људи из Младеновца зна за ово дрво.  То је храст лужњак, деда мог прадеде је причао о том храсту да је ко зна колико старији од њега.

Храст овде расте, некада је ту био запис, скупљали се вреници из Мале Врбице о светојованској литији која је 21. маја. Е сад, то је било пре рата, а после рата више се нису скупљали, вероватно због неких других ствари. Ипак, остало је у сећању да је то запис, свето дрво и нико неће да га сече нити му креше гране.

Трудим се да ову причу коју су мени причали прадедови преносим на потомке јер ко зна колико ће још да живи овај храст. Знам да кажу да храст 300 година расте, 300 година дебља и 300 година му треба да иструли – каже Љубомир Борић.

Члан Већа градске општине Младеновац, Гордана Димитријевић-Бјеличић, задужена за пољопривреду, заштиту животне средине и рурални развој, каже да у општини Младеновац расте неколико овако старих дрвета која свакако заслужују пажњу.

– Међутим, ово је свакако најстарије дрво, и то не само у Младеновцу. Прича се да је храст стар преко 300 година али ми ћемо у наредном периоду ово, као и остала дрвета, видети колико су стара и уврстити их у неке од туристичких манифестација Младеновца.

Наша општина успешно сарађује са Шумарским факултетом и они имају научне методе којима ће, макар приближно ако не и тачно, проценити старост дрвета. Космај је заштићено природно добро, богато биљним и животњским светом, а овај храст у подножју планине идеално се уклапа у туристичку лепезу коју можемо понудити житељима Београда – рекла је Димитријевићева.   

Прича о старом храсту из Мале Врбице привукла је и екипу "Београдске хронике" РТС-а који су јуче снимили прилог о овом занимљивом феномену.

Иначе, у селу Дивљана код Беле Паланке налази се можда најстарије живо биће на Балкану - заветни храст који је, према подацима Туристичке организације Бела Паланка, стар 1.023 године, а засадили су га поданици бугарског цара Самуила, који је живео од 958. до 1014. године.