Друштво

Младеновац на Сајму националних мањина

Објављено у Друштво.

 

 

КУД "Романо Ило" из Младеновца учествовао је на Првом сајму националних мањина који се одржао под слоганом "Мозаик Србије". Сајам је организовала Канцеларија за људска и мањинска права Владе Србије у сарадњи са националним саветима националних мањина.

У име градске општине Младеновац, Сајму су присуствовале чланице Већа градске општине Младеновац, Сузана Васић и Гордана Димитријевић Бјеличић. На овом догађају учествовало је 15 националних савета националних мањина, ашкалијске, чешке, ромске, словачке, мађарске, румунске, буњевачке, бошњачке, немачке, бугарске, хрватске, русинске, украјинске и влашке.

Они су на штандовима представити своју културну баштину – старе занате, народну ношњу, гастрономске специјалитете, ручну радиност и издаваштво. У оквиру уметничког програма на великој бини су наступила културно уметничка друштва која су приказала традицоналне игре и песме. Скупу ће присуствовати представници Владе Србије, међународних организација, амбасада и организација цивилног друштва.

У Србији живи више од 26 националних мањина - 21 има своје националне савете, које финансира држава, а преко којих се залажу за своја права за очување и промовисање националне баштине. Излази 118 новина на језицима националних мањина, на 76 ТВ станица и 103 радио станице емитује се прогам на мањинским језицим.