Култура

Смотра међународног фолклора у Влашкој

Објављено у Култура.

Смотра међународног фолклора у ВлашкојДефилеом улицама Младеновца и концертом на градском тргу, данас су се грађанима Младеновца представили учесници "IX Међународног фестивала фолклора - Влашка 2009.". Тродневни фестивал се званично отвара вечерас у 20.30 код школе у Влашкој, а поред домаћих фолклорних група учествују и "Menemen Halk Eğitim Merkezi", Izmir - Turska, "Hanačka", Litovel - Češka, "Stiv Naumov", Logovardi - Makedonija и "Považan", Považska bystrica - Slovačka.

Пријем за госте и организатора КУД "Шумадија" из Влашке, приредио је Дејан Чокић, заменик председника општине Младеновац. Он је поздравио је госте и похвалио КУД "Влашка" на изузетној организацији фестивала.

− Дали сте пример свима у општини како треба организовати једну манифестацију и мени ће представљати изузетно задовољство и част да будем у вашем друштву током трајања фестивала − рекао је Чокић.

Дејан Тодоровић, уметнички руководилац фестивала, рекао је да на овогодишњем фестивалу учествују инострани фолклорни ансамбли из Чешке, Словачке, Македоније и Турске који ће предстојећих дана приказати културне обичаје својих земаља.

− По девети пут се скупљамо у Влашкој где ћемо приказати културне обичаје земаља Европе. Надам се да ћете уживати у програму три фестивалске вечери на отвореној сцени испред школе. Вечерас је отварање, а трећег дана у црквеној порти у 15 часова почињемо са манифестацијом "Од предака за будућност" на којој ћемо изложити старе домаће радиности и народни вишебој − најавио је Тодоровић.

Чланови иностраних ансамбала су представили своје општине и градове из којих долазе и захвалили се организатору на гостопримству и топлом дочеку.

Улазница за свако појединачно вече извођачког програма (почетак програма у 20:30) може се купити на једној од две улазне капије по цени од 100 динара, а уколико желите да присуствујете извођачком програму сва три дана, на истим улазним капијама можете купити беџ по цени од 200 динара.