Култура

Вечерас почиње "Театар у једном дејству"

Објављено у Култура.

Вечерас почиње "Театар у једном дејству"
Представом "Теза" Књажевског српског театра из Крагујевца вечерас почиње трећи позоришни фестивал Младеновца "Театар у једном дејству". Позоришна публика имаће прилику да у сали биоскопа до 12. октобра погледа седам представа које су селекторски избор Драгане Бошњаковић.
Све представе се одржавају у сали биоскопа, у 20 часова. Цена појединачне карте за сваку представу износи 300 динара, а комплет карата за све представе износи 1500 динара.

"...Ове године, још једном уз огромну помоћ општине Младеновац, као оснивача Фестивала, `једно дејство` сваке од представа биће њена пуна ангажованост у друштвеном, па и животном смислу. Покушала сам да ове, 2008. године, начиним пресек кроз болно питање наше одлуке да променимо живот у коме смо затечени, не нашом кривицом. Тај поступак тражи храброст, опредељеност, став. Ангажовано позориште, познати "ангажман у драмској форми", како га је дефинисао Слободан Селенић, један је од најважнијих позоришних задатака. Како данас још не знамо одговоре ни на једно битно питање нашег живота, 3. фестивал "Театар у једном дејству" у Младеновцу, замишљен као фестивал малих позоришних форми / које бацају велику сенку?/ поставља, уместо одговора, шест пута, у шест фестивалских вечери, варијацију питања на ову исту тему - како остати усправан у времену које те неумољиво слама.

При том, свих шест представа у конкуренцији за награду на овогодишњем фестивалу су крајње популарне, занимљиве, окренуте публици, са жељом да озбиљан проблем третирају оригинално и разноврсно" – (из образложења Драгане Бошковић за овогодишњу фестивалску селекцију).


ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА


Понедељак, 6. октобар
Књажевско-српски театар, Крагујевац
"Теза"
Текст: Гери Дјукс, Пол Мид, Дејвид Парнел; Редитељ: Дан Тудор
"Теза" говори о Стивеновом животу и његовој немогућности да: воли; учи; прилагоди се. "Теза" говори о љубави и мржњи. "Теза" говори о нама - о томе како покушавамо да будемо по мало од свачега и не успевамо… "Теза" говори о нашем сусрету - Срба и Румуна - и покушају да разумемо и проживимо сву ту тугу и радост једне ирске приче, каже Дан Тудор, редитељ.

Уторак, 7. октобар
Народно позориште, Ниш
"Одабрани и уништени"
Текст: Иван Јовановић, Дејан Петковић, Марјан Тодоровић; Редитељ: Кокан Младеновић
Триптих "Одабрани и уништени", у три приче о три различите генерације, проблематизује тему странствовања, психолошки и морално. Иако везана за Ниш, представа је паноптикум српских страсти, менталитета и историје, али са модерним сензибилитетом који утире пут новог српског театра, постмодерног и помешаног са другим медијима, блиског модерној европској драми.

Среда, 8. октобар
Народно позориште "Тоша Јовановић", Зрењанин
"Херој нације"
Текст: Иван М. Лалић; Редитељ: Егон Савин
Комедија “Херој нације” духовито сценски проблематизује савремени феномен губљења граница између реалног и виртуелног, као и позицију појединца који постаје жртва игре релативности умножених стварности. Ова прича позоришним језиком анализира проблем растакања идентитета и усамљену позицију личног доживљаја у времену “Великог” и “Малог брата” и новокомпонованих хероја.

Четвртак, 9. октобар
Атеље 212, Београд
"Ејмин поглед"
Текст: Дејвид Хер; Редитељ: Љиљана Тодоровић
У драми "Ејмин поглед" води се непрестана борба и сукобљавају се два погледа на свет - јаке мајке и њене вољене ћерке. Ликови се суочавају са својим нерешивим дилемама и вечним питањем - како променити свет? Или, ако га већ не можемо променити, како онда преживети у свету какав смо затекли?

Петак, 10. октобар
Београдско драмско позориште
"Ћеиф"
Текст: Мирза Фехимовић; Режија и адаптација: Егон Савин
Драма "Ћеиф" је реалистички комад о повратницима у Сарајево после рата - о онима који су се склонили, "побегли" и онима који су остали. Комад деликатно разлаже босанску трауму кроз неколико испреплетаних судбина, чисто и помирљиво - без осуде иједне нације, јер сви су на свој, судбински предодређен начин, жртве болног искуства.

Субота, 11. октобар
Театар Ругантино, Загреб
"Са‘ ће Божо, сваки час"
(По мотивима драме "Чекајући Годоа"). Текст: Ивица Иванишевић; Редитељ: Марио Ковач "Са’ ће Божо, сваки час…" не представља само један у дугом низу покушаја да се превратничко Бекетово дело ситуира у нови језички амбијент, у овом случају сплитски дијалект, већ отвара дијалог са славним изворником, нуди заводљиву игру препознавања сличности између фикционалног света апсурда и бесмисла наше свакодневице.

Недеља, 12. октобар
"Цигански кабаре", Љиљане Стјепановић

(Ван конкуренције, у част победника) Наша популарна глумица Љиљана Стјепановић, мајстор комедије и мјузикла, својом мером спонтаности, глумачког генија, сценске интелигенције и шарма, где год се појави изазива салве смеха и аплауза, овације и усклике раздрагане публике.