Образовање

Радови у ОШ "Коста Ђукић"

Објављено у Образовање.

Према одредбама градског и општинског Статута, општина Младеновац стара се о текућем одржавању свих младеновачких основних школа. Једна од њих је и основна школа "Коста Ђукић".

Основна школа "Коста Ђукић" је једна од три градске основне школе са седам истурених одељења у Великој Иванчи, Пружатовцу, Кораћици, Међулужју и Марковцу. Градска општина Младеновац у претходном периоду финасирала је бројне радове, како у матичној школи на Селтерс Бањи, тако и у истуреним одељењима по младеновачким селима.

Ипак, и поред обавезе, али и добре воље да се ученицима омогуће што бољи услови за похађање наставе, често се дешава да оно што је урађено буде брзо уништено или наружено. Најбољи пример је фасада у ОШ "Коста Ђукић" у МЗ "Селетрс" која је убрзо по кречењу наружена графитима.

Јасминка Вуковић, директорка ОШ "Коста Ђукић", каже да се ове године одустало од идеје о зидним муралима јер је већ на почетку дошло до нарушавања започетих радова.

– Већ две године за редом кречимо спољне зидове али већ након десетак дана по завршетку радова појављују се разни натписи. Претпостављамо да их пишу бивши ђаци и мештани који користе ове спортске терене током викенда, а свако кречење школе кошта око 500.000 динара – каже Вуковићева.

У истуреном одељењу ове школе у Кораћици општина је финасирала радове на замени столарије чиме је знатно побољшано грејање учионица. Некада се у овој школи школи користило свих пет учионица, а данас само две, јер школу похађа свега 27 ученика.

– Мислим да су у овом тренутку задовољене потребе свих ученика који бораве у овој школи и надам се да се њихов број више неће смањивати. Вода која се користи у школи је из водовода групе грађана и узевши у обзир да наплата коришћења иде преко месне заједнице ми смо склопили неки договор да за сада немају потраживања од нас. Међутим, ако буду тражили да се и то буде платили имаћемо велике проблеме. Надамо се да ће у догледно време бити ископан бунар за потребе саме зграде – каже директорка Вуковић.

Драгана Лукач - Зечевић, члан Општинског већа за управу и образовање, истиче да је у последње четири године општина Младеновац је издвојила преко 90 милиона динара за санацију и текуће одржавање свих основних школа са своје територије.

– Од тога око 2,5 милиона динара уложено је у истурено одељење ОШ "Коста Ђукић" у Кораћици. Промењен је кров, спуштен је плафон у две учионице које су комплетно сређене. Такође, замењена је фасадна столарија на доњем спрату који се и користи за ученике. То, наравно, није све, нити је довољно, јер је школа изузетно стара и стално је потребно улагати. Надам се да ћемо наредних година успети да уредимо школу тако да се сви поносимо њоме.

Замена дотрајале столарије урађена је и у истуреном одељењу ОШ "Коста Ђукић" у Пружатовцу. Директорка школа Јасминка Вуковић каже да је у Пружатовцу урађена замена прозора и изолација санитарног чвора, а најавила је и комплетну замену столарије у школи у Великој Иванчи.

Драгана Лукач - Зечевић каже да су школе и директори ти који су дужни да по својим приоритетима одреде шта је неопходно урадити

– Они достављају општини своју листу приоритета. Није општине та која одлучује шта ће се радити већ директори, који заједно са својим наставничким већем, одређују шта им је најпотребније. Општина затим определи износ средстава која могу бити утрошена те године и у договору са дирекотрима видимо шта је хитно да се уради. Тако је било и овде у Пружатовцу где смо прошле године урадили септичку јаму чиме је решен велики проблем санитарног чвора. То је непропусна септичка јама која је коштала преко 800.000 динара али тиме смо трајно решили велики проблем. Сада имамо проблем са оградом која је у јако лошем стању, а од директорке смо чули да већ постоји пројекат тако да би следеће године могли да издвојимо средства и за те радове.