Образовање

Италијански гимназијалци у Младеновцу

Објављено у Образовање.

Ученици Гиманзије "Ђан Батиста Вико" из града Латерца са југа Италије бораве ових дана у Младеновцу као гости ученика младеновачке Гимназије.

Петнаесторо момака и девојака из Гимназије у Латерцу гости су својих вршњака из младеновачке Гимназије у оквиру пројекта размене ученика. Током неколико дана посете, у друштву својих вршњака из Младеновца, обићи ће наш град и околину, Београд, Аранђеловац и Тополу како би видели најзначајније културно-историјске споменике.

Гимназијалце из Италије угостила је Јасминка Прокић, помоћник председника општине Младеновац.

– Овде имамо још један императив јер се ради о комуникацији младих интелектуалних елита. То је веома добра основа за даљу комуникацију, економску, привредну и културну сарадњу. Сви ви, гости и домаћини, израшћете у успешне пословне људе, разумећете се и сарађавати – рекла је Прокићева.

Златко Милинковић, директор Гимназије у Младеновцу нада се да ће стечена познанства бити трајна као и да ће боравком у нашим породицама млади Италијани боље упознати грађане Србије.

Шеснаестогодишњи Никола Маникона из малог места Ђиноса код Латерце, упоредио је Младеновац и свој родни град.

– Видим да је Младеновац доста сличан мом граду, обични људи су исти свуда. У оквиру овог пројекта размене студената, друго одељење у нашој школи је отишло у Холандију, а ми смо одабрали Србију јер је за нас то нешто ново. Желимо да упознамо обичаје у вашој земљи, такође и националну храну, музику и традицију. Када се вратим кући рећи ћу другарима да је ово сјајно искуство.

Антонио Суно, наставник биологије из Гимназије у Латерци каже да овакве посете међу младим људима уклањају предрасуде.

– Мислим да овакви пројекти много значе јер у суштини ми не знамо ништа о Србији. Знамо само да је Београд главни град и то је све. Желимо да упознамо друге градове, мање градове. Сви знамо за ратове и распад државе али сада видимо да је Србија дивно место са дивним људима – рекао је Суно и позвао Младеновчане у узвратну посету.